Finančno ministrstvo kritično do gradiva Banke Slovenije

Javnofinančne projekcije v gradivu analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije vsebujejo vrsto resnih metodoloških in analitskih pomanjkljivosti, ocenjuje finančno ministrstvo.

Objavljeno
30. januar 2007 19.40
Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Ljubljana – Javnofinančne projekcije v gradivu analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije z naslovom Projekcije javnih financ, ki ga je centralna banka konec minulega tedna objavila na svojih spletnih straneh, po oceni finančnega ministrstva vsebujejo vrsto resnih metodoloških in analitskih pomanjkljivosti in napak. Kot ocenjujejo na ministrstvu, dokument zaradi metodoloških in analitičnih pomanjkljivosti ne more predstavljati primerne podlage za oceno javnofinančne politike v prihodnjih dveh letih.

Kot piše v odzivu, ki ga je ministrstvo objavilo na svojih spletnih straneh, so analitiki centralne banke pri pripravi omenjenega gradiva nekonsistentno uporabljali metodologijo ECB glede upoštevanja sprejetih ukrepov. Poročilo denimo povsem arbitrarno presoja, kateri izmed vladnih ukrepov bodo izvedeni in kateri ne, kar še posebej velja za sprejete davčne ukrepe v letih 2007 in 2008, ki so v celoti že zajeti v sprejeta proračuna za obe leti.

Na ministrstvu analitikom Banke Slovenije očitajo tudi, da so ugodnejše makroekonomske napovedi na neprimeren način upoštevali pri pripravi javnofinančnih projekcij, na napačen način uporabljali kategorije odhodkov, projekcije prihodkov in odhodkov, ki so vezani na EU sredstva, pa da so povsem arbitrarne. Nepravilno so po oceni finančnega ministrstva upoštevali tudi že sprejete ukrepe (npr. sprejete dogovore o politik plač), medtem ko so nekatere ukrepe na strani odhodkov povsem prezrli (npr. politika zaposlovanja). Učinki sprejete davčne reforme na prihodkovno stran proračuna so poleg tega milo rečeno površni, še opozarjajo na ministrstvu.

Banka Slovenije se bo v sredo odzvala na ocene ministrstva

Banka Slovenije je bila z oceno internega gradiva analitsko-raziskovalnega centra, ki jo je naredilo ministrstvo za finance, seznanjena danes prek spletne strani ministrstva. Na oceno ministrstva se bodo v centralni banki odzvali v sredo, in sicer bo odgovor objavljen na njihovi spletni strani, so danes sporočili iz Banke Slovenije.

V centralni banki so sicer v preteklih dneh večkrat zatrdili, da gre za interno gradivo analitsko-raziskovalnega centra Banke Slovenije z oznako stroko zaupno, ki ga ni obravnaval ne svet Banke Slovenije ne kateri drug organ centralne banke. Za umik oznake zaupno z gradiva, zaradi katerega je vprašljiv vnovičen mandat sedanjega guvernerja Mitje Gasparija, so se odločili potem, ko so se v javnosti pojavila ugibanja, da naj bi Banka Slovenije Evropski centralni banki (ECB) posredovala tajne dokumente z negativnimi ocenami slovenskega gospodarstva.

Kot so konec predprejšnjega tedna opozorili v SNS, naj bi Banka Slovenije že dlje časa ECB pošiljala tajne dokumente brez podpisa z oznako stroga tajnost. "Vse ocene naj bi bile za našo državo skrajno negativne in namerno prirejene tako, da bi se Slovenijo prikazalo kot nesposobno doseči konvergenčne kriterije, kar naj bi v končni fazi zavrlo tudi našo pot v t.i. območje evra," so zapisali. Gaspari je tri dni pozneje novinarjem zatrdil, da gre za interno gradivo Banke Slovenije, ki nikoli ni bilo uradno gradivo banke, minuli petek pa ga je na novinarski konferenci predstavil viceguverner Andrej Rant.