Fischer od nove vlade zahteva rešitev za topografijo

Avstrijski predsednik Heinz Fischer zahteva od prihodnje avstrijske vlade rešitev za vprašanje dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem.

Objavljeno
03. januar 2007 15.54
Fisher in Drnovšek
Celovec - Avstrijski predsednik Heinz Fischer zahteva od prihodnje avstrijske vlade rešitev za vprašanje dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem. Kot je dejal za najnovejšo številko avstrijskega tednika News, morajo pristojne oblasti na avstrijskem Koroškem izpolniti odločbo avstrijskega ustavnega sodišča, po kateri majhne dodatne tablice namesto dvojezičnih krajevnih tabel niso zakonite.

"Če tega ne bodo storile, bo ena izmed prvih nalog nove vlade, da se spopade s tem položajem in poskrbi za rešitve v skladu s pravno državno," je dejal avstrijski predsednik.

Avstrijsko ustavno sodišče je namreč 28. decembra lani odločilo, da dodatne tablice s slovenskim imenom kraja v velikosti avtomobilskih registrskih tablic, pripete pod sicer enojezične krajevne table, niso zakonite. Z njimi se je deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider skušal izogniti izpolnitvi odločb ustavnega sodišča o dodatnih dvojezičnih krajevnih tablah. Prve dodatne tablice je Haider dal pod enojezične krajevne table pripeti lanskega avgusta v Pliberku in Drveši vasi. Novembra pa je celo dal odstraniti dvojezično krajevno tablo v Žvabeku in jo nadomestil s svojo različico.

Bo avstrijsko ustavno sodišče prosilo predsednika, da zahteva izvršbo odločbe?

Avstrijski predsednik Fischer je v pogovoru za News sicer skeptičen glede možnosti za izvršbo odločb ustavnega sodišča. Kot je opozoril, "najprej to ni odvisno od mene". Po avstrijski ustavi bi predsednik države lahko zahteval izvršbo odločbe samo tedaj, če bi za to prosilo ustavno sodišče. Vendar pa bo ustavno sodišče po Fischerjevih besedah "zelo skrbno premislilo, če, kdaj in s kakšnim namenom bi za to zaprosilo".

Fischer pa ni želel komentirati izjave podpredsednika Zavezništva za prihodnosti Avstrije (BZÖ) in Haiderjevega tiskovnega predstavnika Stefana Petznerja, da je ime predsednika avstrijskega ustavnega sodišča Karla Korineka " sinonim za pravni drek". Kot je dejal avstrijski predsednik, ni "pripravljen razpravljati na tem nivoju".