Fištravec brez rešitev za proračunsko luknjo

Mariborski župan je znova poudaril, da občini po izpolnitvi zakonskih obveznosti ostane zelo malo denarja.

Objavljeno
16. december 2014 15.22
regent/maribor
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Mariborski župan Andrej Fištravec je po desetih dneh od črne napovedi prihodnjega proračunskega leta danes le stopil pred javnost in potrdil, da je izhodišča za proračun, ki jemlje sredstva vsem po vrsti, umaknil z dnevnega reda seje mestnega sveta. Konkretnih rešitev za krpanje proračunskih lukenj ni dal, za odgovore pa si je vzel zelo malo časa.

Kot je danes pojasnil, se je za umik odločil, ker je ocenil, da se dokument v javnosti obravnava kot predlog proračuna, in ne kot izhodišča, ki niso namenjena seciranju posameznih postavk, ampak analizi stanja in možnosti na področju javnih financ.

Poiskali bodo vse notranje rezerve

Fištravec je znova poudaril, da občini po izpolnitvi zakonskih obveznosti ostane zelo malo denarja, kljub temu pa je mestni upravi naložil, da pripravi nova izhodišča za proračun, v katerih bodo poiskali način za ohranitev vseh vitalnih, predvsem socialnih programov.

Ta teden so si zato rezervirali čas za pogovore z vsemi uporabniki občinskega proračuna, s katerimi bodo skupaj poiskali vse mogoče notranje rezerve. Pri tem je župan spomnil, da v Mariboru deluje 46 javnih zavodov, agencij in skladov, katerih vsebine mesto potrebuje, je pa vprašanje, ali je takšna organizacija dovolj učinkovita.

»Iskali bomo tudi dodatne vire prihodkov, v prihodnjih dneh pa se bomo sestali tudi s predstavniki države, ki jim bomo natančno predstavili razkorak med obveznostmi, ki jih občinam nalaga zakon, in sredstvi, ki jih za to namenja država,« je dejal Fištravec in dodal, da kljub pripravi novih izhodišč varčevalne ukrepe znotraj občinske uprave že izvajajo.

Župan konkretnih ukrepov za rešitev razmer ni ponudil

Po njegovem mnenju bodo določeni ukrepi v zvezi s porabo proračunskih sredstev vendarle morali biti sprejeti, saj bi se s proračunsko politiko prejšnjih mandatov lahko v letu 2016 ali 2017 dejansko zgodil proračunski zlom.

Med pomembnejšimi dodatnimi proračunskimi viri je župan omenil možne spremembe pri nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, že zdaj pa mu ni blizu dvig cen komunalnih storitev, ki so jih na občini še pred desetimi dnevi napovedovali kot eno od možnih rešitev.

Fištravec, ki konkretnih ukrepov za rešitev razmer ni ponudil, si je za dodatna vprašanja vzel le nekaj minut. V zvezi s petkovim napovedanim protestnim shodom Civilne iniciative proti varčevanju je dejal, da je prejel njihovo pismo, na katero jim bo odgovoril še danes, pri tem pa dodal, da se s tistim, kar skupina zahteva, strinja tudi sam.

Lah menda ni odšel zaradi težavnih razmer občine

»Če v predlogu proračuna ne bi bilo denarja za socialo in javna dela, bi se takega protesta udeležil tudi sam,« je dejal Fištravec in dodal, da je zdaj vendarle čas, da se pogovarjajo po pameti in na ta način najdejo najboljše rešitve.

Mariborski župan je danes zanikal, da bi direktor mestne uprave Damjan Lah po manj kot dveh mesecih napovedal svoj odhod zaradi težav občine, pač pa zato, ker je dobil zelo mamljivo ponudbo v mednarodni ekspertni skupini. Hkrati danes ni povedal, kdo ga bo začasno nadomestil, niti tega, koliko kandidatur za omenjeno mesto so prejeli do roka, ki se je iztekel v ponedeljek.

Na vprašanje, ali si namerava sam znižati plačo in tako simbolično prispevati k reševanju problema, je dejal, da če bo to rešilo težave, potem s tem nima nobenih težav. O tem, ali bi v primeru protestov razmislil o odstopu, pa pravi, da mora mestna uprava delati v nekih normalnih razmerah, pa tudi mesto si zasluži normalno življenje v sedanjih težkih pogojih. Še naprej ostajajo za petek napovedani protesti.