Fištravec umaknil razpravo o proračunu, Lah odhaja

Debate o izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016 občina decembra še ne bo načela, Damjan Lah pa zapušča občino.

Objavljeno
15. december 2014 15.06
LOKALNE VOLITVE 2014
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Maribor − Mariborski župan Andrej Fištravec je danes z dnevnega reda decembrske seje mestnega sveta umaknil obravnavo izhodišč za pripravo proračuna za leti 2015 in 2016, ki sta v Mariboru sprožili veliko nezadovoljstva in napovedi novih protestov. Z umikom predlaganih izhodišč težav sicer ne rešujejo, saj pomanjkanje proračunskih prihodkov ostaja.

Kot je ob umiku predloga pojasnil Fištravec, kljub temu ostaja dejstvo, da bodo proračunski prihodki v prihodnjih dveh letih manjši od preteklih let, zato bo treba na številnih področjih zategniti pas.

Kot poroča Večer, bo Damjan Lah, ki je kot vršilec dolžnosti 6. novembra prevzel vodenje mariborske mestne uprave, z novim letom zapustil to mesto. Kot je potrdil za Večer, je že pred prihodom na ta položaj čakal na drugo ponudbo. Pravi, da torej ne odhaja zaradi slabega finančnega stanja občine, ki ga je razgalil v izhodiščih za pripravo proračunov za prihodnji dve leti.

Poslovno pot namerava nadaljevati kot ekspert preko svojega podjetja za posamezne naročnike. Bolj konkreten ni želel biti. Kdo bo sedaj vodil mestno upravo, župan Andrej Fištravec še ni sporočil.

Vodstvo občine začelo pogovore z vlado

Mestna uprava bo morala znižati stroške delovanja in povečati učinkovitost, pri vseh uporabnikih proračunskih sredstev pa bodo opravili natančne analize porabe sredstev v zadnjih letih ter poiskali morebitne notranje rezerve. Sredstva, ki bodo na voljo, bodo prerazporedili tako, da bodo ohranili predvsem raven socialnih programov v mestu.

Vodstvo mariborske občine je sicer prejšnji teden začelo tudi pogovore s predstavniki vlade, saj bo pri iskanju dodatnih finančnih virov za Maribor, ki so ob racionalizaciji stroškov prav tako potrebni, po mnenju predstavnikov občine nujno sodelovanje vlade. Država namreč skozi zakonodajo občinam nalaga večje obveznosti, kot jim zagotavlja finančnih sredstev, še poudarjajo v mariborski mestni hiši.

Napovedani protesti

Mariborska proračunska luknja je dodobra razburkala duhove v mestu, saj so že napovedani prvi protestni shodi, potencialna največja koalicijska partnerica SMC pa je župana pozvala k spremembam izhodišč na tak način, da bi zagotovili denar za socialo.

Potem ko so prejšnji teden Mestno občino Maribor prvi protestno obiskali predstavniki mestnih socialnih podjetij, ki jim zaradi morebitne nezagotovitve proračunskih sredstev in s tem ukinitve javnih del grozi propad, v petek pa so svoje pred občino povedali še predstavniki kulture in sociale, se tudi ta teden napovedujejo nove protestne akcije in vprašanje je, ali jih bo današnja odločitev občine pomirila.