Fištravec zavrnil predlog Iskre Sistemov

Mariborsko vodstvo za sporazumno rešitev spora, znesek naj določi neodvisna organizacija – Postavka obračun obresti naj se pojasni.

Objavljeno
15. maj 2013 22.36
regent radar
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Mestna občina Maribor (MOM) je z družbo Iskra Sistemi pripravljena sporazumno rešiti zaplet glede dolga za vzpostavitev razvpitega radarskega sistema, a višino terjatve naj določi neodvisna organizacija. Šef Iskre Dušan Šešok tega predloga včeraj še ni hotel komentirati.

Iskra Sistemi so 22. aprila na MOM naslovili sedemmilijonski zahtevek, pri čemer prvi obrok (dva milijona evrov) zahtevajo do 1. junija, preostale obroke po milijon evrov pa do novembra. Župan Andrej Fištravec je prepričan, da je številka sedem milijonov evrov predimenzionirana, sploh pa po njegovem ni nujno, da bo MOM kaj plačala, saj ni jasno, kako se bo razpletla tožba za ničnost pogodbe med občino in Iskro.

V Iskri so odgovor MOM pričakovali do 15. maja in ga tudi dobili, a ni niti približno skladen z njihovim zahtevkom. Z občine so včeraj sporočili, da so pripravljeni na sporazumno rešitev, toda ne na način, kot ga predlagajo Iskra Sistemi. Pripravljeni so poravnati terjatve v višini, ki bi ustrezale realni ceni opravljenih del (v sklopu projekta nadgradnja in avtomatizacija cestnega prometa), pri čemer naj to ceno izračuna neodvisna organizacija, ki bi jo sporazumno določili. Po njihovem namreč v pozivu Iskre ni pojasnila, od katerega zneska so obračunane obresti oziroma kaj predmetni znesek sploh predstavlja.

»Glede na navedeno in dejstvo, da je MOM kot porabnica javnih sredstev in pravna oseba zavezana k spoštovanju zakona o javnih financah (ter vseh povezanih in relevantnih predpisov), na neobrazložen in neutemeljen znesek ne more pristati. Zato je MOM pozvala družbo Iskra Sistemi, naj postavko obračun obresti obrazloži in utemelji,« so sporočili z MOM. Ob tem so že zapisali, da po njihovem tako semaforski kot tudi prekrškovni sistem nista razvojna produkta Iskre, temveč sta bila oba že razvita, kupljena in dostopna na trgu: »Zato je MOM pozvala družbo Iskra Sistemi, da specificira in utemelji zahtevek iz naslova vložka v razvoj.«

Prvi mož Iskre Dušan Šešok je včeraj povedal, da odgovora MOM za zdaj ne bo komentiral, odločitev, kako se bodo odzvali nanj, pa bodo sprejeli v roku dneva ali dveh. »Vprašanje je, ali bomo sploh kaj komentirali. To ni nogometna tekma, da bi jo spremljali v živo,« je dejal. Je pa znano, da je Šešok že pred kratkim zagrozil s 761-milijonskim odškodninskim zahtevkom, če občina ne bo pristala na Iskrin predlog poravnave. MOM je zdaj žogico vrnila Iskri s svojimi predlogom.

Župan Fištravec je včeraj še omenil, da je (sicer tajen) predlog poročila računskega sodišča, ki se tudi ukvarja s to pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu, popolnoma negativen za prejšnje občinsko vodstvo. Glede odgovornosti bivšega župana Franca Kanglerja pa je dejal, da po njegovih informacijah institucije sistema delujejo v tej smeri.