Flota bark in trnkov med Rimom in Moskvo

Oradel je bilo tokrat le za vzorec, dobre volje pa ni manjkalo.

Objavljeno
07. november 2011 18.39
Posodobljeno
08. november 2011 19.15
Janez Mužič
Janez Mužič

Orada je izjemno priljubljena riba športnih ribičev. Zraste do 60 centimetrov in doseže do 10 kilogramov, vendar v našem morju ni tako velikih. Največkrat so težke le približno 100 gramov in takim naši ribiči pravijo oradela. Tako pa se imenuje tudi piransko ribiško društvo, ki je pretekli vikend izpeljalo mednarodno ribiško tekmo za 15. pokal Oradele. To je postala ena najbolj družabnih in zato priljubljenih ter množičnih ribiških tekem v severnem Jadranu, na kateri seveda poleg prehodnega pokala in drugih medalj posebna čast doleti tistega, ki ujame najtežjo orado oziroma oradelo. Tako kot med ribiči spada orada tudi v gastronomiji v najvišji kakovostni razred, saj ima od vseh vrst bele ribe najokusnejše meso. Ponekod ji pravijo tudi regina maris oziroma kraljica morja in po legendah iz mitologije naj bi bila pogosto na mizah grških bogov.

Tudi trnki iz Moskve


Posebnost orade je, da se pri samcih v tretjem ali četrtem letu moški spolni organi začnejo spreminjati v ženske. Tako so veliki primerki skoraj brez izjeme samice in predvsem na take je v soboto v Piranskem zalivu prežalo kar 82 tekmovalcev, najboljših ribičev iz sedmih držav, med katerimi je bilo tudi nekaj državnih prvakov. Razporejeni so bili v 17 barkah, ki so se držale sredi zaliva skupaj, tako da je tudi pogled z obale napovedoval, da se tam na morju dogaja nekaj neobičajnega. Res je bilo tako in ne samo na morju pred Piranom, ampak tudi že večer prej in še zlasti po tekmi na veselih druženjih po Piranu.

Ribiči so prišli celo iz Rusije

O tem je prizadevni vodja organizacije tekmovanja Mario Druscovich povedal: »Na naš pokal prihajajo športni ribiči iz tujine že nekaj dni prej, ker smo dobri prijatelji in se poleg ribolova radi družimo. Zato vzdolž Jadrana družabnega pokala, kot je naš, ne boste lahko našli. Udeleženci smo prijatelji tega športa, a tudi prijatelji med seboj.« In kot je dodal dolgoletni predsednik RD Oradela Piran Branko Černac, je v 15 letih tokrat prišlo rekordno število tekmovalcev iz Hrvaške, Črne gore, Srbije, Italije, Nemčije in celo iz Rusije. Da, ekipa iz Moskve, v kateri sta Vladimir Kartuš in Vladislav Solodovnikov, redno prileti na ta dogodek.

Najtežja cuknila Splitčanu

Lovili so lahko z eno palico ali na roko ter največ s tremi trnki. Vaba je bila prosta, točkovali pa so le orade (10 točk/gram), brancine, mormorje, šarge, fratre, ribone in kantarje (3 točke/gram) ter špare (1 točka/gram). Tehtanje ulova, podelitev priznanj in pokalov ter seveda fešta z druženjem, ki je močno popestrila jesensko otožen Piran, so potekali v restavraciji Pirat, kjer se je udeležencem pridružil tudi župan Peter Bossman. Najboljšim je podelil nagrade, ob tem pa v prav dobri atmosferi poudaril, da se med ribiči počuti kot med prijatelji. »Prav je, da ljudje ne tekmujemo, ampak da se družimo in da smo prijatelji,« je poudaril.

Oradel je bilo tokrat le za vzorec, zato pa ni manjkalo dobre volje

Posebnost je poleg običajnih pokalov za posamezne in ekipne uvrstitve tudi pokal za najtežjo oradelo, ki pa so muhaste ribe. Lani niso ujeli niti ene, letos so jih še pred enim tednom dobro lovili, na dan tekme pa so spet grizle bolj slabo. Čeprav so ujeli skupaj kar 70 kilogramov rib, je bilo med njimi le 16 oradel in najtežja, ki je imela le 182 gramov, je zagrabila Zlatku Goltniku iz Splita. Sicer pa je prehodni pokal osvojila ekipa RD Solinar Strunjan s Klavdijem Vedinom in Francijem Kolencem, ki sta ujela 28 rib. Med posamezniki pa so bili najboljši Vladimir Pantović (Croital) pred Štefko Cvirn (ŠRD Mariner Kranj) in Denisom Lobodo (RD Oradela Piran).