Forstnerič Hajnškovo pozvali k izstopu iz društva novinarjev

Če novinarka Večera ne bo sama izstopila, jo bo upravni odbor Društva novinarjev Slovenije izključil.

Objavljeno
29. maj 2013 16.46
lvi*melita Pogledi
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana, Maribor - Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS) je na torkovi seji novinarko časnika Večer Melito Forstnerič Hajnšek javno pozval k izstopu iz društva. V nasprotnem primeru bo upravni odbor svetu DNS predlagal, da Forstnerič Hajnškovo v skladu s statutom izključi iz Društva novinarjev Slovenije.

Upravni odbor DNS je sprejel tudi sklep, da skliče odgovorne urednike medijev na razpravo o novinarskih standardih in etičnih merilih in o tem, kako jih uveljavljati v uredništvih. Sicer pa, kot so sporočili, v celoti podpira stališča aktiva in zastopstva uredništva Večera.

Sodelavko Večera so ujeli v policijske prisluhe nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju na petkovem sojenju glede dodelitve občinskega stanovanja vedeževalki Karin. Franc Kangler se je med drugim pogovarjal z dolgoletno novinarko in urednico Večera Melito Forstnerič Hajnšek, ki je tudi žena direktorja občinskega podjetja Snaga. Posnetek dokazuje, da je novinarka ne samo v prijateljskih odnosih z nekdanjim županom, ampak mu je tudi svetovala in pomagala v sporih z novinarji različnih medijskih hiš, tudi Večerom in Delom. Enega od novinarjev imenuje »mrčes«, v pogovoru pa pritrjuje Kanglerju, ki besedno obračunava zlasti z njeno matično hišo.

Aktiv DNS in zastopstvo uredništva Večera sta v torek izrazila zgroženost nad prepisi policijskih prisluhov, ki po njihovem dokazujejo, da je delovala v spregi s politiko, kar je za novinarja nedopustno.