Forum Romskih svetnikov za umiritev razmer

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je zaradi nedavnega rušenja črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi za petek napovedal sejo o strategiji prostorskih ureditev romskih naselij.

Objavljeno
27. december 2006 18.36
Deklica Strojanovih
Ljubljana - Predsednik Foruma romskih svetnikov pri Zvezi Romov Slovenije Darko Rudaš je napovedal, da bo izredna seja foruma, na kateri bo govora predvsem o prostorskih ureditvah romskih naselij, v petek ob 11. uri v prostorih Zveze Romov Slovenije v Novem mestu.

Forum romskih skupnosti za umiritev razmer

Povod za to izredno sejo je po Rudašovih besedah prav nedavno rušenje črne gradnje v romskem naselju v Dečji vasi, kjer je živela družina Strojan. Kot je še dodal, v forumu želijo umiriti razmer.

Na dan rušenja, 21. decembra je Rudaš dejal, da je razočaran nad dogodki v Ambrusu, saj je tam njihova zemlja, na njej pa so si po svojih zmožnostih postavili bivalne objekte, za kar so imeli pravico.
Sicer se je Zveza Romov Slovenije danes v izjavi za javnost zahvalila predsedniku republike Janezu Drnovšku, okoljskemu ministru in predsedniku vladne komisije za romska vprašanja Janezu Podobniku, direktorju urada za narodnosti Stanetu Baluhu in šolskemu ministru ter nekdanjemu predsedniku vladne komisije za romska vprašanja Milanu Zveru za njihova prizadevanja, vložen trud in skrb pri preselitvi romske družine Strojan na novo začasno lokacijo.

Ali vlada načrtuje rušenja tudi drugih romskih naselij ali bo ubrala drugačno rešitev?

Minister za okolje in prostor Janez Podobnik je med obiskom evropskega komisarja za človekove pravice Thomasa Hammamberga po zapletanjih v Ambrusu izjavil, da je v Sloveniji 105 romskih naselij, od tega je 31 naselij legalnih, ostala pa so nelegalna. Takrat je dejal, "da vlado čaka veliko dela". Ob tem se zastavlja vprašanje ali se bo sedanja vlada morebiti odločila tudi za legaliziranje sicer nelegalno zgrajenih romskih naseljih. V občinah Bled, Bohinj, Bovec in v Tolminu, ki spadajo v območje Triglavskega narodnega parka, je bilo nekoč že mogoče legalizirati 19 črnih gradenj.

Preseljena romska družina zadovoljna z razmerami v logističnem centru Roje

Kot je znano, se je okrog 30 članov družine Strojan v soboto, 24. decembra preselilo na novo začasno lokacijo na obrobju Ljubljane pri Šentvidu. Gre za dosedanje prostore logističnega centra Roje, ki so v lasti ministrstva za obrambo. Podobnik je takrat izrazil zadovoljstvo, da je bil dogovor uresničen in bo družina božično-novoletne praznike preživela skupaj, po besedah Mirka Strojana pa so zadovoljni tudi člani družine.

Podobnik je še v soboto dodal, da novi začasni prostori, kjer bo družina Strojan preživela zimo, nudijo boljše bivalne pogoje kot nastanitveni center Postojna. Prostori v objektu, ki je del ograjenega območja, so ogrevani in merijo več kot 200 kvadratnih metrov. V njih je 12 sob, v katerih bo lahko živela vsa družina. Prostore naj bi uporabljali do konca aprila, v tem času pa bo država skupaj s Strojanovimi poiskala trajno nadomestno lokacijo za njihovo bivališče.