Arbitražni sporazum parafiran do 23. oktobra

Premier Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da bi lahko bil arbitražni sporazum o načinu določanja meje s Hrvaško parafiranj do 23. oktobra.

Objavljeno
08. oktober 2009 17.02
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Ljubljana - Slovenski premier Borut Pahor je danes na novinarski konferenci po seji vlade napovedal, da bi lahko bil arbitražni sporazum o načinu določanja meje s Hrvaško parafiran do 23. oktobra oziroma do velike poslovne konference v Zagrebu, ki naj bi se začela tedaj in ob robu katere se bo srečal s hrvaško premierko Jadranko Kosor.

Kot je povedal Pahor, se je v zadnjih dneh dvakrat slišal s Kosorjevo, pogovarjala pa sta se "o časovnem načrtu parafiranja arbitražnega sporazuma" in o omenjeni konferenci, na kateri naj bi po Pahorjevih besedah ob odprtju spregovorila tako Kosorjeva kot on, nato pa naj bi se sešla še na delovnem kosilu. Tu pa naj bi po njegovih besedah "pogledala, potem ko bo sporazum takrat že parafiran, kakšni so potem procesi do podpisa sporazuma in ali bova imela enako stališče glede podpisa tega sporazuma," čeprav je slednje po njegovih besedah "manj pomembno kot vsebina sporazuma".

 

Izpostavil je sicer, da mora sedaj predlog sporazuma iti še skozi parlamentarno proceduro na Hrvaškem, ocenil pa je, da "zaenkrat stvari tečejo tako, kot morajo". "Hrvaška stran mora sedaj skozi parlamentarni postopek, tako kot slovenska, in potem, ko bo mandat dobljen, lahko ta sporazum tudi podpišemo," je še dejal slovenski premier.

 

V Zagrebu sicer Pahorjevih napovedih srečanja s Kosorjevo niso potrdili, poroča hrvaška tiskovna agencija. Iz urada hrvaške vlade za stike z javnostjo so sporočili le, da še "ni nič striktno dogovorjeno".


Odbor državnega zbora za zunanjo politiko je pobudo za sklenitev arbitražnega sporazuma s Hrvaško podprl 30. septembra, s čimer je sporazum pripravljen za podpis, če na pogajanjih ne bo prišlo do večjih sprememb. Po načrtih naj bi ga najprej parafirala oba zunanja ministra, podpisala pa nato oba premiera.

 

Slovenska stran izpostavlja, da je arbitražni sporazum vsebinsko praktično že zaključen in da se pogajajo le še o malenkostih, medtem ko v Zagrebu trdijo, da "ni še nič dogovorjeno". Prav tako se v saboru uradno še ni začel noben postopek, vezan na predlog tega arbitražnega sporazuma.