Cekuta: Dokument ne obstaja

Kot je povedal Cekuta, je kriminaliste vprašal o dokumentu, o katerem je včeraj po zaslišanju govoril Janša, vendar mu kriminalisti na vprašanje niso odgovorili. Janša pa pravi, da Cekuta ne more zanikati, da dokument obstaja.

Objavljeno
16. oktober 2009 12.29
Dejan Karba/Ti. K.
Dejan Karba/Ti. K.
Ljubljana - Preiskovalci so od osmih zjutraj zasliševali Jureta Cekuto, in sicer kot osumljenca. Po petih urah in pol so mu dali odmor za kosilo, potem pa naj bi se zaslišanje nadaljevalo. Vendar so Cekuto med kosilom poklicali in mu povedali, da je zaslišanje - to je potekalo v torek in danes - končano. Kot je povedal Cekuta, je kriminaliste vprašal o dokumentu, o katerem je včeraj po zaslišanju govoril Janša, vendar mu kriminalisti na vprašanje niso odgovorili. Cekuta je o dokumentu povedal, da verjetno ne obstaja, saj ga ni videl. Na novinarsko vprašanje, ali Janez Janša laže, ni imel komentarja.

Cekuta  o zadevi ni hotel podrobneje spregovoriti. 340.000 evrov, ki jih je februarja 2007 na svoj račun dobil od Riedla, je komentiral s tem, da je samostojni umetnik, slikar, in da so njegovi prihodki njegova zasebna stvar. Cekuta pričakuje, da bo iz preiskave izločen.

Njegov odvetnik Matjaž Pajk iz odvetniške pisarne Korošec pa je ob tem dejal, da je njegov klient odgovoril na vsa vprašanja kriminalistov in da je zasliševanje v zadevi Patria v Sloveniji končano.

Kot smo poročali, so v četrtek finski preiskovalci kot osumljenca zasliševali nekdanjega premiera Janeza Janšo in Marjana Senico z obrambnega ministrstva. Po zaslišanju je Janez Janša izjavil, da sta v »štabnem dokumentu« Patrie, ki so mu ga pokazali, kot »pokrita kontakta« navedena nekdanji predsednik države Janez Drnovšek in nekdanji predsednik vlade Tone Rop. Sam Janša pa je - po njegovih navedbah -» v dokumentu omenjen samo 'z vprašanjem', kako naj posrednik Patrie zadovolji njega in SDS, da bi finski proizvajalec oklepnikov dobil posel«.

Kot je znano, se je Janša pojavil v aferi Patria po objavi dokumentarnega filma na finski javni televiziji, v kateri je avtor povedal, da obstaja dokument, ki kaže, da je podkupnino v poslu z oklepniki Patria namenila tudi takratnemu slovenskemu predsedniku vlade. Janša je zatrdil, da v dokumentih, ki jih je videl, ni bilo indicev, ki bi potrjevali takšne sume.

Janša: Cekuta ne more zanikati, da dokument obstaja

Jure Cekuta ne more zanikati tega, da štabni dokument obstaja, ker pač obstaja, to je znano dejstvo, je glede Cekutovih izjav glede dokumenta Patrie zapisal predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade Janez Janša. "On lahko zanika svojo vlogo pri nastajanju tega dokumenta. Čeprav na vrhu piše, da je nastal na podlagi informacij Cekute in so tudi navedene pozicije, ki jih obvladuje, zato da Patria dobi ta posel," je zapisal Janša.

Odzval se je tudi na izjave Ropa: "Ime Ropa je na tem štabnem dokumentu napisano na drugem mestu med politiki, do katerih naj bi že ti viri Patrie imeli kanale v Sloveniji, tako da če se želi Rop prepirati, se mora s tistimi, ki so te informacije posredovali, ali pa s preiskovalci. Jaz sem samo povedal tisto, kar piše na tem dokumentu."