Češki predsednik na obisku v Sloveniji

V Sloveniji se na delovnem obisku mudi češki predsednik Vaclav Klaus. Najprej ga je sprejel predsednik republike Danilo Türk, nato pa je obiskal papirnico Vipap Videm Krško, ki je v češki lasti.


Objavljeno
15. september 2009 13.21
Ta.R./Da.O./STA
Ta.R./Da.O./STA
Ljubljana - V Sloveniji se danes na delovnem obisku mudil češki predsednik Vaclav Klaus. Najprej ga je sprejel gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, v nadaljevanju pa se bosta oba udeležila predstavitve slovenskega prevoda Klausove knjige "Modri planet v zelenih okovih". Klaus je obiskal tudi papirnico Vipap v Krškem, ki je v večinski češki lasti.

Kot so sporočili iz Türkovega urada, sta se posvetila predvsem dvostranskim odnosom med državama. Ob tem sta spregovorila zlasti o gospodarskem sodelovanju med državama, ki je dobro, saj predstavlja Češka eno pomembnejših zunanjetrgovinskih partneric Slovenije. V letu 2008 je Slovenija na Češko izvozila za slabih 500, uvozila pa za dobrih 500 milijonov evrov blaga.

 

Posvetila sta se tudi vprašanjem Evropske unije, še posebej Lizbonski pogodbi, ki jo je češki parlament sicer že ratificiral, a je Klaus še ni podpisal. Čaka namreč na izid ponovljenega referenduma na Irskem, ki bo 2. oktobra. Sicer pa sta predsednika govorila tudi o nadaljnji širitvi unije, o odnosih z državami Zahodnega Balkana in o evropski sosedski politiki.

 

Govorila sta tudi o aktualnih mednarodnih temah, od svetovne gospodarske krize, vprašanj energetske varnosti do boja proti podnebnim spremembam in transatlantskim odnosom. Pri tovrstnih temah Klaus sicer precej odstopa od večine svetovnih voditeljev, še posebej pri vprašanju podnebnih sprememb, kjer kritizira "zeleno histerijo" z zmanjševanjem emisij toplogrednih plinov in podobno.


Prav o podnebnih spremembah govori tudi Klausova knjiga "Modri planet v zelenih okovih", katere slovenski prevod je nedavno izšel pri Mladinski knjigi in ga bo založba danes v sodelovanju s češkim veleposlaništvom v Sloveniji predstavila na sedežu Univerze v Ljubljani. Predstavitve se bosta udeležila tako Klaus kot Türk. Češki predsednik je v izjavi za javnost pozdravil tudi petkov dogovor med premieroma Slovenije in Hrvaške ter meni, da je dobro, da državi sami urejata odnose med seboj.


Češki predsednik Vaclav Klaus je obiskal družbo Vipap Videm Krško, ki je v češki lasti. Ob njeni 70-letnici delovanja je v obratovanje slavnostno predal prenovljeni papirni stroj, v pozdravnem govoru pa poudaril dobro sodelovanje in zadovoljstvo, da ima češki lastnik podjetje tudi v Sloveniji. Pozdravil je dosedanje uspehe podjetja in izrazil upanje, da bo premagalo tudi gospodarsko krizo, ki jo po njegovem mnenju v papirnici Vipap Videm Krško lahko spoznajo za novo priložnost, premagajo pa s prilagoditvijo novim pogojem.