Divjanje sobotnega neurja je največ posledic pustilo na Štajerskem in Koroškem

Divjanje sobotnega neurja je pustilo posledice tudi na Štajerskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. Največ intervencij je bilo zaradi črpanja meteorne vode in padlih dreves, veter pa je ponekod razkrival strehe.

Objavljeno
23. avgust 2009 11.50
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - Divjanje sobotnega neurja je pustilo posledice tudi na Štajerskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji. V Mariboru je meteorna voda zalila tržnico. V Ljubljani so gasilci reševali osebno vozilo iz zalitega podvoza na Celovški cesti. Največ intervencij je bilo zaradi črpanja meteorne vode in padlih dreves, veter pa je ponekod razkrival strehe.

Ob neurju, ki je v sobotnem poznem popoldnevu oz. večeru zajel precejšen del severne polovice države, je po poročanju Centra za obveščanje RS (Cors) v občini Kungota meteorna voda zalila kleti stanovanjskih objektov, močan veter je odkrival strehe objektov in podiral drevesa. V kraju Plac je voda zalila stanovanjski objekt, v Spodnjih Vrtičah pa je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše, močan veter je odkril streho objekta in podrl več dreves na cesto.

 

V Plintovcu je meteorna voda zalila šest stanovanjskih objektov, močan veter je odkril šest streh stanovanjskih objektov in podrl nadstrešek, ki je poškodoval osebno vozilo. V kraju Kozjak nad Pesnico je podrto drevo poškodovalo streho stanovanjskega objekta.

 

V Zgornji Kungoti je padala tudi toča, močan veter je odkril strehe štirih stanovanjskih hiš in podrl drevo na cesto. V Slatinskem dolu se je podrlo drevo in zajezilo strugo potoka, veter pa je odkril streho stanovanjskega objekta. V Slatini je meteorna voda zalila stanovanjski objekt, v Kozjaku pa je veter podrl več dreves na cesto. V Kungoti je zalilo stanovanjski objekt. Zaradi obilnih padavin je hitro narasel vodotok Pesnica, ki je tudi poplavljal.

 

V Stari gori je meteorna voda zalila kleti in odkrila strehi dveh stanovanjskih objektov. V Cirknici je veter odkril streho gospodarskega poslopja.

 

V Gabrskem v občini Trbovlje se je podrlo drevo na cesto Trbovlje-Prebold. Podrlo se je drevo tudi v Bevškem in sicer na cesto Trbovlje-Slačnik-Zagorje. Na cesto Zagorje-Trbovlje-Hrastnik pa se je na več mestih usulo kamenje.

 

Na Logu v občini Hrastnik se je drevo podrlo na osebni vozili. V Prapretnem je zaradi vetra prišlo do stikanja žic daljnovoda z vejami, kar je povzročalo močno iskrenje. Gasilci PGD Hrastnik mesto so razžagali drevo in ga odstranili z vozila ter očistili cesto, Gasilci PGD Prapretno pa so pregledali odsek trase daljnovoda, kjer je prihajalo do iskrenja.

 

Na območju Mengša so prostovoljni gasilci opravili 10 intervencij črpanja meteorne vode iz kleti stanovanjskih prostorov ter iz prostorov Zdravstvenega doma Mengeš, poleg tega so odstranjevali podrta drevesa, prekrivali strehe, postavili podrto gradbeno ograjo na delovišču in podrto prometno signalizacijo.

 

V občini Domžale se je aktiviralo 97 gasilcev različnih prostovoljnih gasilskih društev, ki so opravili 38 intervencij, od tega največ črpanj meteorne vode iz poplavljenih stanovanjskih objektov. Odpirali so tudi jaške na cestah in podvozih, odstranili nekaj podrtih dreves, popravili prevrnjeno cesto signalizacijo ter izčrpali vodo iz jaškov dvigal dveh stanovanjskih blokov. Pokrili so tudi nekaj streh, ki jih je razkril veter.

 

Na območju Trzina je zalilo tri stanovanjske hiše, v Trnovski vasi pa je meteorna voda zalila gospodarsko poslopje.

 

V Šenčurju so gasilci s pomočjo avtodvigala odstranili drevo s ceste. V občini Cerklje na Gorenjskem je veter podrl drevesa na ceste Zalog-Pšenična polica, Praprotna polica-Brnik in odkrilo streho stanovanjskega objekta v kraju Velesovo.

 

Meteorna voda je zalila tri stanovanjske objekte v občini Dol pri Ljubljani, močan veter je podrl tri drevesa. Gasilci so vsa podrta drevesa prežagali in odstranili s cestišč ter izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjskih hiš.