Dveurna stavka uspešna

Dveurna opozorilna stavka v podjetjih energetskega sektorja je bila po doslej zbranih podatkih uspešna, stvari so potekale, kot je bilo načrtovano, tako da ni bilo težav v energetskem sistemu.

Objavljeno
24. avgust 2009 11.47
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Ljubljana - Dveurna opozorilna stavka v podjetjih energetskega sektorja je bila po doslej zbranih podatkih uspešna, stvari so potekale, kot je bilo načrtovano, tako da ni bilo težav v energetskem sistemu, je povedal predsednik sindikata delavcev energetike Franc Dolar.

Sindikat po doslej zbranih podatkih - iz vseh petih elektrodistribucijskih podjetij, termoelektrarn Trbovlje in Šoštanj, soških in savskih hidroelektrarn - ocenjuje, da je bila opozorilna stavka, ki je v vseh podjetjih elektroenergetike in premogovništva potekala danes med 8. in 10. uro, uspešna. V krški nuklearki je zaradi varnostnih razlogov delo potekalo brez prekinitev.

 

"Vse stvari smo že prej uredili tako, da ne bi prišlo do izpadov," je povedal Dolar in dodal, da je bil odziv članov - sindikat jih ima skupno okoli 8000 - "ogromen". Sindikat je na zborih delavcev člane seznanjal s rezultati pogovorov z resornim ministrstvom.

 

Sindikat se ne strinja z vladnim predlogom

 

Sindikat je opozorilno stavko pripravil, ker se ne strinja z vladnim predlogom preoblikovanja elektrodistribucijskih družb. Te naj bi ločili na omrežno in tržno dejavnost, sklepi o začetku postopkov za delitev družb pa so na dnevnih redih skupščin elektrodistribucijskih podjetij, ki bodo od torka do petka.

 

Ministrstvo za gospodarstvo je po Dolarjevih besedah v petek zagotovilo, da bo sporno točko z dnevnih redov umaknilo oz. jo ustrezno preoblikovalo. Po navedbah ministrstva bodo skupščine uprave družb zadolžile za izvedbo skrbnih pregledov, ki bodo sicer del priprav na delitev družb.

 

Sindikat bo po skupščinah - delničarji Elektra Ljubljana se bodo sestali v torek, Elektra Gorenjska v sredo, Elektra Primorska v četrtek, Elektra Celja in Elektra Maribor pa v petek - videl, ali je bila zaveza ministrstva izpolnjena, sicer za 14. september napoveduje splošno stavko, med katero pa bi po navedbah sindikata prišlo tudi do izklopov elektrike.

 

Vlada je predlog reorganizacije elektrodistributerjev pripravila zaradi revizijskega poročila računskega sodišča o ureditvi izvajanja gospodarske javne službe sistemskega operaterja distribucijskega omrežja električne energije (Sodo). Računsko sodišče je ocenilo, da izvajanje gospodarske javne službe Sodo v drugi polovici leta 2007 ni bilo uspešno, učinkovito in gospodarno, in sicer predvsem zaradi ohranitve lastništva infrastrukture v elektropodjetjih in sklenitve pogodbe o najemu infrastrukture med Sodom in elektropodjetji.