FOTO in Falcon končno v Sloveniji

Letalo falcon je s servisa v švicarskem Baslu že prispelo v Slovenijo. Stroški servisa bodo znani prihodnji teden, državni sekretar je potrdil le, da se je servis zavlekel in da je bil tudi cenovno "nekaj nad pričakovanji".

Objavljeno
16. oktober 2009 11.20
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Ljubljana - Nekaj minut čez 13. uro je letalo falcon po skoraj dvomesečnem servisu pristalo v Sloveniji na brniškem letališču. Državni sekretar Uroš Krek o stroških servisa ni želel govoriti, javnost bo o tem obveščena prihodnji teden. Potrdil je le, da se je servis zavlekel in da je bil tudi cenovno "nekaj nad pričakovanji".

Po skoraj dvomesečnem servisu, ki ga je v Baslu opravilo švicarsko podjetje Jet Aviation, se bodo prihodnji teden nadaljevala pogajanja s ponudniki za najem letala. Takrat bo ministrstvo za obrambo predstavilo tudi ceno in ostale informacije v zvezi s servisom letala. Po prvotni oceni naj bi stroški servisa znašali okoli 60.000 evrov, vendar pa se je med potekom servisa izkazalo, da je bilo treba opraviti še nekatera dodatna servisna dela, ki prej niso bila predvidena. Zato se je servis tudi podaljšal, saj je bilo sprva predvideno, da bo letalo v Sloveniji že konec septembra.

Vlada namerava letalo oddati v najem in je julija tudi začela pogajanja s tremi ponudniki: Adrio Airways, Gio Poslovne aviacije in Linxairom. Pogajanja z njimi se bodo torej nadaljevala prihodnji teden. Novi najemnik bo moral letalo prevzeti za najmanj štiri leta, ob podpisu pogodbe pa bo moral državi plačati tudi najmanj pol milijona evrov varščine.

Krek je še dejal, da sedaj ministrstvo čaka delo v Sloveniji: dokončati namreč morajo razpis. Kot je pojasnil, so ponudnikom za najem letala sporočili, da si ga lahko ogledajo že danes.

V naslednjem tednu nato zaključujejo razgovore glede ponudb, potem pa pripravljajo poročilo za vlado, je povedal Krek, ki računa, da bo vlada odločitev glede nadaljnje usode letala sprejela v prvi polovici novembra.