FOTO in Ministra Ivana Svetlika so študenti izžvižgali

Minister Ivan Svetlik je sprejel študente Fakultete za socialno delo, ki so zaradi neurejenega pripravništva organizirali javni shod. Zagotovil je, da bo država v petih letih zagotovila do 80 mest za pripravništvo, študenti jih zahtevajo 150.

Objavljeno
14. oktober 2009 11.17
Ti. K., Ba. P.
Ti. K., Ba. P.
Ljubljana - Študenti Fakultete za socialno delo so se zaradi neurejenega pripravništva odločili oditi na ulico. Organizirajo namreč javni shod, ker država še vedno ni uredila problematike pripravništva in obveznih praks. ki jim v socialnovarstveni zavodih niso zagotovljeni. S tem problemom se srečujejo tudi diplomanti Fakultete za farmacijo, Fakultete za upravo, Pedagoške fakultete in Filozofske fakultete. Študentje želijo s shodom opozoriti na nevzdržno stanje, ki diplomantkam in diplomantom socialnega dela onemogoča zaposlitev na področju, za katerega so se izobraževali.

 

Študetni so se zbrali ob deveti uri in se odpravili do Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, kjer so ministru Ivanu Svetliku predali poziv študentk in študentov Fakultete za socialno delo k sistemski ureditvi pripravništev v socialnem varstvu in zbrane podpise podpore.

 

Študente je minister za delo in socialne zadeve sprejel in jim čestital za samoorganiziranost. Povedal je, da je Ministrstvo za delo že ustanovilo delovno skupino in se ukvarja s tem problemom. V prihodnjih petih letih bo na voljo od 50 do 80 pripravniških mest na socialnovarstvenem podočju, je zagotovil Svetlik. Obenem pa je opozoril, da so fakulteto izbrali sami in morajo zato prevzeti odgovornost za to. Prav tako je za razpisana mesta študentov odgovorna Fakulteta za socialno delo, zato je minister študentom svetoval, naj se začnejo pogovarjati tudi z njimi. Odgovornost za svoje diplomante mora namreč sprejeti Fakulteta, ker razpiše toliko vpisnih mest, tako Svetlik, ne pa Ministrstvo za delo. Očitke o neplačanem obveznem pripravništvu je minister zavrnil, saj je pripravništvo obvezno le za delo v javnem sektorju, diplomirani socialni delavci pa so zaposljivi tudi drugje.

 

Študenti z Svetlikovim odgovorom niso bili zadovoljni, zato so ministra izžvižgali. Študenti hočejo več razumevanja in pravijo, da bodo pritisk stopnjevali, dokler se kaotične študentske razmere ne uredijo.

 

Študenti si že od aprila prizadevajo za sistemsko ureditev pripravništev v socialnem varstvu, saj se ob vstopu na trg dela srečujejo s težavno situacijo. Preden postanejo strokovni delavci morajo opraviti pripravništvo in strokovni izpit. Pristojno ministrstvo pripravniških mest ne razpisuje in ne financira, socialno varstvene institucije pa praviloma nimajo sredstev za plačilo pripravništva. Večina naših diplomantk in diplomantov je tako prisiljena opravljati dela, ki ne ustrezajo njihovi izobrazbi, ali pa so prijavljeni na Zavodu RS za zaposlovanje kot brezposelne osebe.


Pristojnemu ministrstvu predlagajo, naj vzpostavi učinkovit sistem izvajanja pripravništva v socialnem varstvu in zagotovi finančne pogoje zanj. Na letni ravni naj finančno zagotovi kritje stroškov pripravništva za 150 diplomantk in diplomantov socialnega dela.


Predstavniki študentov so se v začetku oktobra že sestali z predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ter predstavniki Socialne Zbornice Slovenije. Na sestanku je bil sprejet sklep, da se bo imenovala delovna skupina, v kateri bodo sodelovali predstavniki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, predstavniki Socialne Zbornice Slovenije in predstavniki študentk in študentov socialnega dela. Vendar so študenti že takrat povedali, da so podobne odgovore in obljube o delovni skupini že slišali, nato pa bili za več mesecev izključeni iz pogovorov. Da se ne bi podobno zgodilo tudi tokrat, so se odločili za javni shod.

 

Več v videoprispevku