FOTO in Na Celjskem do 20 centimetrov snega

Meja sneženja se je ponekod po Sloveniji spustila do nižin. Še vedno sneži v zahodni Sloveniji ter na Štajerskem in Dolenjskem, zato policisti voznike opozarjajo, naj se na ceste ne odpravljajo brez potrebne zimske opreme.

Objavljeno
03. november 2009 08.09
Sneg na cestah je povzročil zastoje v prometu
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Ljubljana - Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste trenutno sneži v zahodni in Osrednji Sloveniji ter na Štajerskem in na Dolenjskem.


Številne težave na Dolenjskem


Zaradi sneženja je cesta Novo mesto-Metlika preko gorjanske Vahte trenutno prevozna le z zimsko opremo, močno sneženje pa največ težav v prometu povzroča na Starih Žagah, na cesti Podturn-Črmošnjice oziroma na tako imenovani Partizanski magistrali, so sporočili s policijske uprave (PU) Novo mesto.


Na omenjenih cestnih odsekih policisti iz prometa izločajo tovorna vozila, prišlo pa je tudi do dveh prometnih nesreč s premoženjsko škodo. Pristojne službe ceste plužijo, vendar je na cestiščih ponekod še snežna brozga, so še sporočili s PU Novo mesto.

 

Na Celjskem do 20 centimetrov snega


Tudi na Celjskem je zjutraj močno snežilo, tako da je v nekaterih višje ležečih območjih zapadlo do 20 centimetrov snega, v dolinah pa manj ali nič. Trenutno sneženje pojenja, je pa novozapadli sneg povzročil polurni zastoj na cesti Velenje-Arja vas. Celjski policisti so v času jutranjih odhodov v službo obravnavali devet prometnih nesreč.

 

Po podatkih celjske zimske službe je na Celjskem zapadlo od nič do 10 centimetrov snega v nižinah, na višje ležečih območjih, denimo na Rogli, v Vitanju in Mozirju, pa od 15 do 20 centimetrov. Na Celjski koči je 12 centimetrov snega, na višje ležečih območjih Kozjanskega pa je zapadlo do 15 centimetrov snega.


Sneg pobelil tudi Koroško, a ne povzroča težav

 

Sneg je minulo noč pobelil tudi Koroško. V višje ležečih območjih Pohorja, Kozjaka in občine Črna na Koroškem je zapadlo do 10 centimetrov snega, v dolinah manj. Delavci Cestnega podjetja Maribor so dežurni od ponedeljka zvečer in predvsem višje ležeče ceste posipavajo ter po potrebi plužijo, v prometu pa sneg zaenkrat ne povzroča težav.

 

Dežurni v bazi Cestnega podjetja Maribor v Otiškem Vrhu že od ponedeljka zvečer spremlja dogajanje, o stanju in prevoznosti koroških cest ga obveščajo tudi koroški policisti. Kot je povedal vodja baze Aleksander Celan, so ekipe cestnega podjetja začele posipavati višje ležeče ceste ob 2.30 ponoči.

 

Skupno so cestarji do jutra po koroških cestah posipali 15 ton soli in 20 kubičnih metrov posipnega peska, je povedal Celan. Skupaj s pogodbenimi izvajalci je na terenu devet plužno-posipnih enot.

 


Na pot le z zimsko opremo

 

Zaradi sneženja policisti voznike opozarjajo, naj bodo na cestah posebej previdni, medtem ko Avto-moto zveza Slovenije, Družba za avtoceste RS in Direkcija za ceste RS opozarjajo, da morajo biti vozila ustrezno opremljena z zimsko opremo. Policija celo priporoča, da se vozniki brez zimske opreme ne odpravljajo na ceste. Še posebej velja opozorilo za voznike tovornih vozil, za katere je določeno, da se morajo po potrebi izločiti iz prometa.

 

Previdnost je potrebna tudi zaradi povečanega števila vzdrževalnih vozil in plugov. Na avtocestah je obhodni čas plužnih skupin do 2 uri, zato se na nekaterih odsekih lahko pojavi večja količina snega.