FOTO in »O bolniških nadomestilih se ne bomo pogajali«

Zniževati bolniška nadomestila za 15 in več odstotkov je nesocialno in nečloveško. O bolniških nadomestilih se sindikati ne bomo niti pogajali, je dejal Dušan Semolič, ki je skupaj s predstavniki drugih sindikatov protestno obiskal ministra za zdravje.

Objavljeno
17. september 2009 12.34
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - »Zniževati bolniška nadomestila za 15 in več odstotkov je nesocialno in nečloveško. O bolniških nadomestilih se sindikati ne bomo niti pogajali,« je dejal Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov, ki je skupaj s predstavniki drugih sindikatov protestno obiskal ministra za zdravje Boruta Miklavčiča zaradi predvidenega zmanjšanja bolniških nadomestil v osnutku drugega zakona zdravstvene reforme. Poleg pokojninske reforme so za sindikate prav bolniška nadomestila najobčutljivejša točka, »na kateri se lahko konflikt v državi toliko stopnjuje, da ga ne bo mogoče obvladovati«, je napovedal Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja. Miklavčič je s prstom pokazal na (pre)veliko povišanje plač v zdravstvu, ki bo potopilo zdravstveno blagajno, a ni prepričal sindikatov.

»V politiki se zlorablja sedanja kriza in se želi izkoristiti strah delavk in delavcev, povezan z obstojem delovnih mest. Politiki zmotno menijo, da bodo zdaj laže izpeljali reforme. Sindikati smo izjemno občutljivi za vse tiste predvidene spremembe, ki ogrožajo socialno varnost delavcev, ker vemo, da se prav nobena odvzeta ali zmanjšana pravica ne povrne,« je dejal Semolič. Predvideno znižanje bolniških nadomestil bi povzročilo, da ljudje niti za hrano ne bi imeli, prikrajšalo bi ne le delavce, temveč cele družine. Ravno pri tistih, ki najteže živijo, je tudi največ bolezni, ki se razvijejo zaradi delovnih razmer, mobinga, stresa, je nadaljeval Semolič. Z zakoni je treba zaščititi delavce pred naštetim, z izboljšanjem organiziranosti zdravstva in skrajšanjem čakalnih vrst pa prihraniti denar, je menil. Posebej je opozoril na popolno nesprejemljivost predlogov za čakalni dan in znižanje bolniških na 65 odstotkov pri negi otroka, sindikati se tudi nikakor ne strinjajo z zmanjšanjem vloge pri upravljanju zdravstvene blagajne.

Sindikalisti so opozorili na vedno več stečajev podjetij, na »kapitaliste, ki kradejo delavcem«, na nizke plače, ki so tako rekoč izenačene s socialno podporo. Ministra so spomnili na zagotovila, da poseg v pravice delavcev ne bo potreben, ker je v sistemu še dovolj rezerv. »Očitno je, da smo rezerve mi, delavci. Ranili ste nas na najbolj občutljivi točki.« Zahtevali so, da minister umakne vse predloge, ki poslabšujejo položaj bolnih, predsednik vlade Borut Pahor pa naj se končno usede s partnerji, je dejal Dušan Rebolj (Pergam).

Zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, zaradi katerega so sindikalisti protestirali, »je delovno gradivo, ki je bilo - lahko rečem - ukradeno z moje delovne mize«, je dejal Miklavčič in menil, da ga je nekdo namenoma dal v javnost in povzročil preplah. Ali torej pri zapisanem ne bo vztrajal? »Pogajanja sindikatov lani so povzročila, da so letos izdatki zdravstvene blagajne zaradi povišanja plač 229 milijonov višji kot lani. Številke jasno govorijo, kaj je problem in kje ga je treba reševati,« je navedel minister. Zatrdil je, da politiki ne zlorabljajo krize, da ima kot minister socialni čut in ga ravno s tem zakonom uresničuje. »Ko nekoga z visoko plačo razrešijo, pride v stres in je na bolniški s 3500 evri nadomestila neto tri mesece. To bomo preprečili,« je minister napovedal omejitev najvišjih bolniških nadomestil. Zakon bo v dveh ali treh tednih popravil, nato pa se bo, kot so zahtevali sindikati, pogajal od člena do člena, od evra do evra. A dokončnega odgovora o pravicah minister ni dal.

»Ali bo nadomestilo malo nižje ali malo višje, se bomo pogajali. Predlagam angleški pristop: postavita se spodnja meja bolniškega nadomestila, ki je lahko minimalna plača, in njegova zgornja omejitev. V Angliji imajo minister, direktor, vratar in snažilka enako nadomestilo. O tem se bomo pogajali,« je opisal rešitve Martin Toth, ministrov svetovalec za zakonodajo. »Zavedajmo se, kriza je tu, zdravstvena blagajna je v izgubi. Neodzivanje v tem trenutku pomeni pustiti blagajno, da potone. Denarja je toliko, kot ga je, prispevna stopnja se ne da povišati, zdravniki pri plačah ne bodo popustili, iščimo rešitve skupaj,« je Toth pozval sindikaliste. Ti pa so tovrstnim pogajanjem nasprotovali. »Nočemo, da je kot v Angliji. Pustite bolniške pri miru,« je bil ogorčen Semolič.

Več v tiskanem Delu.