FOTO in Odločitev o stavki zobozdravnikov znana v 48 urah

Za 1. oktober napovedana stavka zobozdravnikov tudi po sestanku z ministrom Miklavčičem visi v zraku. Sindikat naj bi dokončno odločitev sprejel v naslednjih dveh dneh.

Objavljeno
28. september 2009 13.31
Katja Žnidar
Katja Žnidar
Ljubljana - Pred za 1. oktober napovedano stavko zobozdravnikov so se predstavniki Sindikata Dens, Stomatološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva in Zdravniške zbornice Slovenije srečali z ministrom za zdravje Borutom Miklavčičem. Kot je povedala predsednica Sindikata zobozdravnikov Slovenije Dens Alenka Krabonja, se z ministrom niso pogovarjali o protestu, pač pa o rešitvah, ali stavka bo ali ne, pa se bodo v roku 48 ur dogovorili na seji glavnega odbora.


Kljub temu, da je stavka še vedno v zraku, je bil sestanek po Miklavčičevih besedah zelo konstruktiven. "Imenovali smo komisijo, ki bo 17. oktobra pričela s pripravo zobozdravstvenih normativov in standardov, ki bodo osnova za jasno ločitev med tistim, kar plačamo iz javnih sredstev, kar plačamo iz sredstev prostovoljnega zavarovanja in kar mora zavarovanec poravnati sam. Naš cilje je, da se ti normativi pripravijo čim prej, da bi bilo vsakemu zavarovancu jasno, kakšna je njegova pravica - kaj mu pokrijejo javna sredstva in kaj mora plačati sam." Omenjeni normativi naj bi bili po ministrovih besedah pripravljeni do konca leta.

Na vprašanje, v katerih točkah je ministrstvo pripravljeno popustiti zobozdravnikom, je minister Miklavčič pojasnil, da se o tem niso pogovarjali - šlo je le za reševanje nekaterih odprtih vprašanj. Po njegovih besedah "v tem trenutku ni nobene potrebe po stavki", je pa odločitev o tem še vedno na strani sindikata in vanjo se na današnjem sestanku niso spuščali.


Miklavčič je ob tem še pojasnil, da dogovori (npr. sistem glavarin), ki so zapisani v aneksu, zaenkrat ostajajo, so se pa dogovarjali, kaj morajo popraviti v prihodnjem letu.


Predstavniki zobozdravstva in ministrstva se bodo ponovno srečali konec novembra, ko bodo tudi nadaljevali s pogovori.