FOTO in Pahor in Kosorjeva zadovoljna z dogovorom

Na pogovorih v Ljubljani sta slovenska in hrvaška stran dosegli dva cilja; nadaljevanje pogajanj za vstop Hrvaške v EU in reševanja mejnega spora s posredovanjem EU. Objavljamo izvirnik pisma Kosorjeve švedskemu predsedstvu Sveta EU in njegov prevod.

Objavljeno
11. september 2009 09.37
Mo. B./Ba.P./Ma.B.
Mo. B./Ba.P./Ma.B.
Ljubljana - Na današnjih pogovorih v Ljubljani sta slovenska in hrvaška stran dosegli dva cilja; nadaljevanje pogajanj za vstop Hrvaške v EU in reševanja mejnega spora s posredovanjem EU. Slovenski premier Borut Pahor je s srečanjem zadovoljen, kot je dejal "odpiramo novo poglavje v odnosih s Hrvaško", poudarek pa bo predvsem na gospodarskem sodelovanju.

Pahor je tudi povedal, da bo Slovenija "nadaljevala pogajanja s Hrvaško, ki so se končala 15. junija letos," in dodal, da se "Hrvaška obvezuje, da bo rešila mejno vprašanje v skladu s ključnimi prednostnimi nalogami pristopnega partnerstva z razumevanjem, da bo dogovor o načinu rešitve meje dosežen pred glasovanjem o pristopni pogodbi v slovenskem parlamentu. V zameno za to pa bo slovenska vlada odboru za zunanjo politiko in odboru za evropske zadeve predlagala, da Slovenija umakne pridržke na pogajalski proces Hrvaške z evropsko komisijo."

Tudi hrvaška predsednica vlade Jadranka Kosorjeva je s pogovori "izjemno zadovoljna": "Danes se odpira novo poglavje v prijateljskih odnosih, tako da lahko odstranimo vse ovire." Povedala je, da je na Švedsko že poslala sporočilo o uspešnem dogovoru, v katerem je "zelo jasno povedala, da smo dosegli dogovor o nadaljevanju pristopnih pogajanj Hrvaške z EU in tudi o nadaljevanju pogajanj o reševanju mejnega vprašanja," in dodala, da "na Hrvaškem zelo predano delamo na vsem kar je povezano z nadaljevanjem pogajanj." Kot je zatrdila Kosorjeva noben od dokumentov na dan 25. junij 1991 meje ne prejudicira in nima pravne podlage. Dodala je še, da bodo vprašanje meje reševali s pogovori.

Pahor je z zadovoljstvom še dodal, da je današnji dan prav poseben, saj se predsednika vlad Slovenije in Hrvaške v prostorih slovenske vlade že zelo dolgo nista srečala.

Srečanja sta se poleg obeh premierjev udeležila tudi zunanja ministra obeh držav Samuel Žbogar in Gordan Jandroković.

Žbogar seznanil odbore DZ o dogovoru s Hrvaško

Zunanji minister Samuel Žbogar je o današnjem dogovoru premiera Pahorja in premierke Kosor seznanil parlamentarna odbora za zunanjo politiko in zadeve EU. Žbogar je za zaprtimi vrati skupne seje, ki je trajala nekaj več kot dve uri, seznanil člane o današnjem dogovoru med Slovenijo in Hrvaško. Odbora se do vprašanj danes nista opredelila, saj so zlasti člani opozicije menili, da potrebujejo več časa in pisnega gradiva.