FOTO in Razstava, ki prinaša vsaj malo optimizma v navtične vode

Župan Klokočovnik je napovedal, da namerava občinski svet sprejeti odlok, ki naj bi omogočal občini gradnjo pomola B in s tem nekaj čez 300 novih privezov (polovico komunalnih). Pri tem pomolu pa sta si občina in Marinvest na smrt skregana.

Objavljeno
22. september 2009 14.27
B.Š./Šp.K.
B.Š./Šp.K.
Izola - Izolski župan Tomislav Klokočovnik je slavnostno prerezal trak in s tem odprl osmi slovenski prodajni salon navtike Izola Boat Show. Organizatorji sejma so se letos dodatno potrudili, čeprav je kriza dodobra načela navtično industrijo. Po besedah Aleksandra Fona, direktorja prodajnega salona, je letos potekalo pridobivanje razstavljalcev »pod drugačno dinamiko, saj se vrača pozitivno mišljenje in je med razstavljalci precej optimizma.«

Sandi Fon
je povedal, da imajo v morju razstavljenih 91 plovil (po njegovih podatkih je to osem odstotkov manj, lani pa so nam povedali, da so imeli v morju 160 plovil), na kopnem pa še 64 plovil, kar je 40 odstotkov več kot lani. Lani so imeli skupaj 114 razstavljalcev, letos jih je 80. Lani so imeli 14 tisoč obiskovalcev, na vseh prireditvah skupaj 25 tisoč, letos jih pričakujejo podobno. Med novostmi je Fon omenil svetovno premiero napihljivega čolna Syndra 780 (njegov boter je igralec Jurij Zrnec), sredozemska premiera Elan E 310 in Seawayev Greenline 33, ki je dan pred odprtjem doživel premiero v Portorožu. Najdražja pa je nekaj milijonov vredna in 26 metrov dolga Dominator 86.

V spremljevalnem programu so odprli razstavo o delfinih in kitu grbavcu, ki jo je pripravilo društvo Morigenos. Jadralec Vasilij Žbogar bo uradno odprl in predstavil svojo spletno stran. Izpeljali bodo tudi jadralno regato za pokal Jadralne zveze Slovenije. Miran Tepeš bo predaval o svojem jadranju okoli sveta. V petek bo Društvo za pomorsko pravo pripravilo tiskovno konferenco ob svetovnem dnevu pomorstva. Zvečer bo nastopil hrvaški pevec Gibonni, v soboto pa še Perpetuum Jazzile.