FOTO in Reke po Sloveniji poplavljajo

Zaradi taljenja snega in izdatnih padavin so že narasle reke v Posočju, na Gorenjskem in Savinjskem. Gasilci in komunalni delavci so na zgornjem Gorenjskem že od zgodnjih jutranjih ur na terenu.

Objavljeno
23. december 2009 06.46
Posodobljeno
23. december 2009 16.39
Blaž Račič, Boris Šuligoj
Blaž Račič, Boris Šuligoj
Ljubljana -  Ob obali je bila visoka plima zaradi nizkega zračnega pritiska in močnega južnega vetra. Zaradi taljenja snega in izdatnih padavin bodo v prihodnjih dneh močno narasle reke predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Danes čez dan bodo reke na omenjenih območjih, zlasti v Posočju, pričele naraščati. Močneje so narasle reke v Posočju, na Gorenjskem in Savinjskem.

Vode na zgornjem Gorenjskem (Blaž Račič)

Gasilci in komunalni delavci so na zgornjem Gorenjskem danes že od zgodnjih jutranjih ur na terenu. Voda je (kot posledica dežja in topljenje snega) zalila ali ogrožala več objektov v Kranjski Gori, na območju Bohinja, Jesenic in v Žirovnici. Kranjskogorska Komunala zaradi kaljenja vode na zajetju Jurež priporoča preventivno prekuhavanje vode za prebivalce v Gozd Martuljku, na Srednjem vrhu in v Podkorenu.

Opozorilo velja do preklica in bo predvidoma veljalo še nekaj dni, saj so tudi za prihodnje dni napovedane močnejše padavine. V Javorniškem Rovtu so že odstranili sneg in vejevje s ceste, ki je bila nekaj časa neprevozna. Zaradi vode na cesti je oviran promet na cesti Bled - Bohinjska Bistrica pri Nomenju in pri Soteski. Na Bohinjskem jezeru se je na območju pod Skalco spet pojavil oljni madež, saj voda iz zemlje izpira kurilno olje, ki je spomladi začelo iztekati iz bližnjega doma ministrstva za notranje zadeve. V Žirovnici so deloma pretrgane tudi telefonske linije, napako pa že odpravljajo.

Morje poplavilo avtomobile (Boris Šuligoj)

Piran, Izola, Koper - Poplavilo je tudi morje in to najnižje predele v vseh treh obalnih občinah. Vreme je bilo kot nalašč: pihal je jugo, ki je skupaj z nizkim pritiskom in visoko plimo dvignil morje čez obalne brežine. Tako je že nekaj minut pred polnočjo v noči na sredo sirena prebudila Pirančane in jih opozorila, naj poskrbijo za avtomobile. Morje je od polnoči do treh zjutraj poplavilo Kidričevo nabrežje, Cankarjevo nabrežje, Tartinijev trg, več ulic, terase in notranjost lokalov. Tako je v Piranu poplavilo pet avtov in kakim 40-tim namočilo kolesa. Zjutraj nekaj po drugi uri je sirena zbudila tudi Izolane, saj je morje poplavilo 75 avtov na Velikem trgu, na Kocjančičevi ulici je zalilo štiri stanovanja, tako, da so morali pomagati gasilci in izolska Civilna zaščita.

V Kopru je morje zalilo predvsem Ukmarjev trg in Semedelsko cesto, poplavilo je tudi nižji del peščenega parkirišča, ker je voda prebila nasip ob prepustu. Gasilska brigada je prečrpala kakih 300 kubičnih metrov vode, toda nekaj avtov je vseeno ostalo v veliki, slani luži.

Reke tudi drugod po Sloveniji poplavljajo (Ba.P./STA)

Reka Vipava bo še naraščala in povzročala težave. V zgornjem toku se je razlila tudi že Gradaščica. V četrtek in petek so predvidene intenzivnejše padavine, zato na Arsu pričakujejo poplave v večjem obsegu zlasti na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ter drugod v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Meteorna voda v Bohinjski Bistrici

Okoli polnoči je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše na Mencingerjevi ulici v Bohinjski Bistrici v občini Bohinj. Vodo so izčrpali domači prostovoljni gasilci. Okoli pol tretje ure je zaradi zamašenega odtoka meteorna voda zalila balkon v stanovanju na Levstikovi ulici v Kranju. Posredovali so kranjski poklicni gasilci in očistili odtok.

Kranjskogorski gasilci so okoli pol tretje ure posredovali v Smerinjah v Kranjski Gori, kjer je voda pričela zalivati stanovanjski objekt. Izkopali so kanale ob objektu in preusmerili tok vode ter preventivno namestili vreče s peskom. Voda je zalila tudi skladiščne prostore na Cesti Cirila Tavčarja na Jesenicah, kjer so posredovali jeseniški poklicni gasilci, so sporočili iz Centra RS za obveščanje.

Kanomljica in Idrijica že poplavljata


Medtem ko se na Vipavskem in Goriškem huda ura šele napoveduje, imajo s poplavami že težave na Idrijskem, Cerkljanskem in Tolminskem. Zaradi poplavljenega vozišča je zaprta cesta Tolmin - Dolenja Trebuša. V Dolenji Trebuši pa je že poplavilo tamkajšnje podjetje za predelavo lesa. Na Kobariškem pa je narasla voda poplavila Gostišče Franko.