FOTO in »Stavka policistov je potekala odlično in brez zapletov«

Člani Policijskega sindikata Slovenije so med 13. in 15. uro izvedli opozorilno stavko. V tem času so bili na terenu samo tisti policisti, ki so na nujnih, interventnih nalogah, podprlo pa jo je "veliko število policistov".

Objavljeno
05. november 2009 13.51
Ba.P./Ti. Kr./Da. O/ STA
Ba.P./Ti. Kr./Da. O/ STA
Ljubljana - Generalni direktor policije Janko Goršek v celoti podpira današnjo opozorilno stavko policistov. Kot je dejal v izjavi za medije, sta se poklic policista in kriminalista v zadnjih letih prevečkrat znašla v situaciji, ko so se morali odrekati. Slabšanja varnostnih razmer v času dveurne stavke pa ne pričakuje.

Kot je dejal, podpira vse zahteve policistov, ki so bile v zadnjem času posredovane tudi javnosti, in ne zgolj stavkovnih zahtev Policijskega sindikata Slovenije. Člani Policijskega sindikata Slovenije so namreč danes med 13. in 15. uro izvedli opozorilno stavko. Od vlade zahtevajo popolno odpravo plačnih nesorazmerij.

Stavka je potekla brez zapletov

Stavka je odlično potekala, je po koncu opozorilne stavke policistov dejal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Branko Prah. Odziv članov sindikata je bil po njegovih besedah zelo visok, stavko pa je podprlo tudi veliko policistov, ki sicer niso člani omenjenega sindikata. Sicer pa je sama stavka potekala brez zapletov, je dejal. Prah zaenkrat še nima točnega podatka o številu stavkajočih policistov, saj podatke še zbirajo.

Podporo stavki ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal in generalnega direktorja policije Janka Gorška je ocenil kot "zelo pozitiven namen". "To nam kaže na to, da bomo v vseh zahtevah kmalu prišli skupaj in tudi vzpostavili še boljši dialog in tudi zahteve uresničili v kratkem času," je dejal.


Varnost državljanov v času stavke ni bila ogrožena

V času stavke so bili na terenu samo tisti policisti, ki so na nujnih, interventnih nalogah. Goršek je prepričan, da varnost občanov v času opozorilne stavke ni bila slabša. Policisti morajo tudi po zakonu o policiji zagotoviti splošno varnost ljudi, kar vključuje zagotavljanje varnosti v primerih kršitev javnega reda in miru, prometne varnosti, odkrivanje storilcev kaznivih dejanj, je dejal.

 

 

Kot je pojasnil Goršek, se tudi policija zaveda resnosti gospodarskega položaja v Sloveniji. Obenem pa poudarja, da so v tem trenutku resnično prišli na zgornjo mejo, kjer pravice in pogoji dela policistov ne smejo biti več zmanjšani. Tako upa, da bodo v naslednjih mesecih zahteve policistov uslišane. Pri tem je izpostavil kadrovski položaj v policiji, neustrezno opremo ter plače policistov.

 

 

Plače policistov so absolutno podcenjene glede na odgovorno in nevarno delo, ki ga policisti opravljajo, je dejal. Ob tem je pripomnil, da se od policista pričakuje praktično, da je "superman". "Ampak na žalost ta 'superman' dobi včasih 600 evrov plače," je pripomnil.

 

Podporo stavkovnim zahtevam policijskega sindikata je v sredo izrekla tudi Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je kritiko policistov označila kot upravičeno. Kot je dejala, je policija pri vseh plačnih pogajanjih vedno potegnila kratko, in poudarila, da imajo policisti pravico do stavke.

 

Več v videoprispevku