FOTO in Türk nagovoril šolarje in dijake

V šolske klopi je znova sedlo dobrih 160 tisoč učencev osnovnih šol in 86.500 dijakov. Ob tej priložnosti jih je nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk, ki jim je zaželel srečo v novem šolskem letu.

Objavljeno
31. avgust 2009 20.10
Nevenka Žolnir/Ma. J.
Nevenka Žolnir/Ma. J.
Ljubljana - V šolske klopi je danes znova sedlo dobrih 160 tisoč učencev osnovnih šol in 86.500 dijakov. Ob tej priložnosti jih je nagovoril tudi predsednik države Danilo Türk (nagovor si lahko ogledate tukaj), ki jim je zaželel srečo v novem šolskem letu.

V šolah bodo odslej vzgajali po načrtih
(iz torkove tiskane izdaje Dela)

»Čeprav je učenje velikokrat nadležno, je jasno, da samo znanje omogoča, da boste v prihodnosti zaživeli svoje sanje. Toda prav tako kot pridobivanje znanja so pomembni zabava, druženje z vrstniki in odkrivanje novega,«
sporoča ob začetku novega šolskega leta učencem minister Igor Lukšič. V poslanici, katere posnetek je letos na spletni strani šolskega ministrstva tudi v videoobliki, nagovarja še starše, učitelje in vzgojitelje. Starši so za sistem pomembni, ker so podpora učiteljem in otrokom, poudarja, vloga učiteljev pa je nekaj posebnega, saj »male ljudi polnijo z znanjem, jim predajajo svoje izkušnje in jih tako pripravljajo na življenje«.

»Naša naloga je krepitev avtonomije šol, ki kar dobro cveti, le povezanost v šolski sistem v določeni točki peša,« je na včerajšnji tiskovni konferenci izjavil Igor Lukšič. Zato namerava ministrstvo nadaljevati razprave ob pripravi bele knjige o vzgoji in izobraževanju, pripraviti nov zakon o financiranju vzgoje in izobraževanja ter spremeniti zakona o učencih s posebnimi potrebami in o vrtcih. Med prednostnimi nalogami ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ) je še sprememba v sistemu šolske prehrane. Del denarja, namenjenega dijakom, bodo preusmerili v osnovne šole, kot so že napovedali. Po ministrovem prepričanju je to del šolske politike, ne zgolj socialne, kot je veljalo doslej.

Podatki o vpisih kažejo, da se število šolarjev, zlasti dijakov, vztrajno zmanjšuje. Letos bo 160.392 osnovnošolcev (od tega jih bo 17.541 sedlo v šolske klopi prvič), kar je nekaj sto manj kot lani. Večji pa je upad števila dijakov - letos jih bo približno 86.500, medtem ko jih je bilo pred petimi leti več kot 100.000. Lani je zato izgubilo delo več kot sto učiteljev. Na MŠŠ so v zvezi s tem že pred meseci napovedali, da bodo skupaj z ministrstvom za delo pripravili program ukrepov, vendar podrobnosti še niso znane. Odločitev o spremembi normativov za število dijakov v razredu očitno še ni.

V devetletki letos ni velikih vsebinskih novosti. Na MŠŠ so v prejšnji sestavi sicer pripravili skoraj vse za uveljavitev posodobljenih učnih načrtov, a se je sedanji minister odločil drugače in jih ni objavil. Zdaj jih bodo vnovič pregledali in pričakovane rezultate nadomestili s standardi znanja, kar je po mnenju velikega dela stroke bolj sprejemljivo. Nadaljevalo pa se bo postopno uvajanje drugega tujega jezika kot obveznega predmeta v sedmem razredu. Letos se bo 47 šolam, ki so se prve odločile za to novost, pridružilo še 44 šol.

Prvega septembra bodo v osnovnih šolah uveljavljeni vzgojni načrti, ki so jih njihovi sveti morali sprejeti do 1. junija. Novela zakona o osnovni šoli jim namreč nalaga samostojno načrtovanje vzgojnega dela, kar je velika odgovornost. V povezavi z novim pravilnikom o vzgojnih opominih, ki prav tako začne veljati v letošnjem šolskem letu, bo na tem področju ukrepanje po šolah precej različno, kar se lahko izkaže za problematično.