FOTO in Tadić zaključuje obisk v Sloveniji

Srbski predsednik Boris Tadić se je sestal s premierom Borutom Pahorjem, s katerim sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri, na gospodarskem področju pa obstajajo še številni potenciali za tesnejše sodelovanje.

Objavljeno
30. september 2009 15.39
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor se je danes v Ljubljani sestal s srbskim predsednikom Borisom Tadićem, ki zaključuje uradni obisk v Sloveniji. Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama dobri in brez odprtih vprašanj, na gospodarskem področju pa obstajajo še številni potenciali za tesnejše sodelovanje.

 

Kot piše na spletni strani kabineta predsednika vlade, sta Pahor in Tadić osrednji del pogovorov namenila izmenjavi stališč glede reševanja trenutne gospodarske in finančne krize, širitvi Evropske unije na Zahodni Balkan ter drugim aktualnim temam EU, pri čemer je premier še posebej izpostavil pomen ratifikacije Lizbonske pogodbe za prihodnost unije.

 

Predsednik vlade je ob tej priložnosti prav tako izrazil slovensko podporo Srbiji v približevanju evroatlantskim povezavam.

 

Sicer pa sta Pahor in Tadić posebno pozornost namenila tudi razmeram v Bosni in Hercegovini, kjer je potreben premišljen in celovit pristop do ustavnih sprememb, ki jih je mogoče izpeljati le v okviru evropske perspektive in okrepljene vloge EU, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

 

Srbski predsednik se je v okviru obiska že v torek sešel z gostiteljem, predsednikom republike Danilom Türkom. Slednji je med pogovorom izpostavil dolgoletne odlične gospodarske odnose med državama, prišlo pa je tudi do napredka v političnih odnosih. Posebej je poudaril pomen uskladitve sporazuma med Slovenijo in Srbijo o socialnem zavarovanju, ki sta ga v torek podpisala pristojna ministra.

 

Predsednika Türk in Tadić, ki sta se v torek udeležila poslovne konference slovenskih in srbskih podjetnikov, sta danes obiskala ljubljansko podjetje Hermes Softlab, kjer sta se seznanila z delom podjetja in njegovimi razvojnimi vizijami. Hermes Softlab je sicer del srbske skupine ComTrade Group, ki deluje v 20 državah po vsem svetu.

 

Že v torek je Tadića sprejel tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Sogovornika sta se strinjala, da se odnosi med državama v zadnjih letih krepijo na številnih področjih, pri tem pa sta se zavzela za vizumsko liberalizacijo za Srbijo s 1. januarjem, kar bi odprlo nove možnosti sodelovanja.

 

Predsednik Srbije se je popoldne pred vrnitvijo v domovino v ljubljanski cerkvi svetega Cirila in Metoda srečal še s parohom Srbske pravoslavne cerkve Peranom Boškovićem in s člani gradbenega odbora kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani.


Ogledali so si doslej opravljena dela na objektu, ki bo, kot je poudaril paroh Bošković, namenjen vsem prebivalcem Ljubljane in širše okolice ter bo s svojimi dejavnostmi spodbujal medkulturno sodelovanje in povezovanje.

 

Gradnja kulturno-pastoralnega centra Srbske pravoslavne cerkve se je začela avgusta lani, končala pa naj bi se prihodnje leto. Cerkev je doslej s pomočjo vernikov in podjetij zbrala milijon evrov, z zbiranjem sredstev pa še nadaljuje, so sporočili iz Srbske pravoslavne cerkve.