FOTO in Tudi Pahor skrivnosten

O podrobnostih današnjih pogovorov ni želel govoriti nihče, ne zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Samuel Žbogar in Gordan Jandroković niti slovenski premier Borut Pahor.

Objavljeno
30. avgust 2009 10.31
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Bled - Pogovori med Slovenijo in Hrvaško se nadaljujejo. Narejen je bil napredek, vendar nas veliko dela še čaka, sta po današnjem srečanju na Bledu povedala zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Samuel Žbogar in Gordan Jandroković.

 

O podrobnostih današnjih pogovorov ministra nista želela govoriti, ker, kot sta pojasnila, "je tak dogovor". "Mislimo, da bomo lažje prišli do rešitve, če jo najprej dorečemo med sabo, potem pa jo bomo razložili tudi javnosti," je pojasnil Žbogar. "Ko bo prišel čas, bosta tako slovenska in hrvaška javnost zagotovo izvedeli o vseh podrobnostih naših pogovorov," pa je zagotovil Jandroković.

 

Sta pa ministra izrazila optimizem, da so dogovori na dobri poti. "Veliko je bilo narejenega, veliko dela pa je še pred nami," je povedal Jandroković. Vodja slovenske diplomacije Žbogar je ob tem izrazil upanje, da bo dogovor o rešitvi spora glede meje med državama in nadaljevanju hrvaških pogajanj z EU možno doseči do konca leta.

 

O vsebini pogovorov ni želel govoriti niti slovenski premier Borut Pahor, Pogovori so potekali v precej sproščenem vzdušju, tudi med sprehodom ob Blejskem jezeru, trajali pa so slabe pol ure.

 

Ministra sta nato kratki izjavi o srečanju podala slabo uro po njegovem koncu ob prihodu na Strateški forum Bled, ki se ga udeležuje okoli 400 politikov, gospodarstvenikov in znanstvenikov. Kot je povedal Žbogar, so danes predvsem "pogledali, do kam smo prišli v mesecu od sestanka dveh predsednikov vlad" v Trakošćanu na Hrvaškem konec julija.

 

"Mislim da smo zelo resno in zelo veliko naredili v mesecu avgustu, so pa še stvari, ki jih je treba dokončati," je povedal slovenski zunanji minister. Povedal je še, da se o prihodnjem srečanju premierov niso pogovarjali, so se pa po njegovih besedah dogovorili, da pogovore nadaljujejo "na delovni ravni".

 

"Smo na poti, mislim, da je bil zadnji mesec zelo konstruktiven, da se je zaupanje povečalo, da se je spoštovanje okrepilo, da se je razumevanje okrepilo in vse to je že samo po sebi nek uspeh," je še povedal zunanji minister Žbogar. "Verjamem da smo na dobri poti," pa je še dejal hrvaški zunanji minister.

 

O pogovorih s Hrvaško je sicer Pahor v pozdravnem nagovoru obvestil tudi udeležence Strateškega foruma Bled. Kot je dejal, so diplomati zelo aktivni pri iskanju rešitve. Spomnil je na julijsko srečanje s hrvaško kolegico Jadranko Kosor v Trakošćanu in poudaril, da je bilo to zelo dobro srečanje. "Delamo vse, kar je mogoče, da bi našli rešitev kar najhitreje. Iščemo rešitev, ki bo dobra za obe strani," je dejal slovenski premier in dodal, da si Slovenija želi rešitev vprašanja meje med državama pred vstopom Hrvaške v EU.