Kresalova: Varčevanje je nujno

Sindikat policistov Slovenija poziva svoje člane k opozorilnemu protestu. Notranja ministrica Katarina Kresal sindikatu ne oporeka protestov, zahteva pa da svoje delo opravljajo zakonito in strkovno.

Objavljeno
05. oktober 2009 08.54
Ti.K../Pe. J./STA
Ti.K../Pe. J./STA

Ljubljana - Sindikat policistov Slovenije (SPS) policiste danes poziva k opozorilnemu protestu. V času protesta bodo po besedah sekretarja SPS Francija Frantarja policisti opravljali vse svoje naloge, le pri obravnavanju prekrškov bodo posegali le po najmilejših ukrepih. Danes sicer svojo 10. obletnico obeležuje direktorat za policijo pri MNZ.


Po besedah Frantarja bo današnji protest opozorilne narave, t.i. dan za razmislek. Sindikat namreč poziva policiste k razmisleku o njihovem statusu in položaju v družbi ter vrednotenju njihovega dela. Protest bo po njegovih besedah namenjen tudi zoper napovedane vladne ukrepe v predlaganem intervencijskem zakonu.


Kot so zapisali v SPS, je protest tudi resen in jasen signal vladi, da bo vsak poskus slabšanja socialnega položaja zaposlenih v policiji v prihodnje povzročil upor in stopnjevanje aktivnosti sindikata. V sindikatu še napovedujejo, da bo protest miren in dostojanstven, da varnost državljanov ne bo ogrožena. V času opozorilnega protesta bodo tako policisti opravljali vse naloge, v sindikatu so jih le pozvali, da naj na ta dan med predvidenimi ukrepi zoper prekrške posegajo po najmilejših ukrepih v tistih primerih, kot jim to dovoljuje zakon.


K protestu je Sindikat policistov Slovenije pozval vse zaposlene v policiji, ne le svojih članov, ki jih je po njihovih navedbah besedah približno tretjina med policisti. Pri svojem pozivu pa v sindikatu niso dobili podpore sicer številčnejšega Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki združuje okrog 6000 članov.


Sicer pa danes svojo 10. obletnico praznuje direktorat za policijo in druge varnostne naloge pri ministrstvu za notranje zadeve. Ob tej priložnosti bo popoldne slovesnost na policijski akademiji v Tacnu. Direktorat trenutno vodi v. d. generalnega direktorja Miroslav Žaberl.

 

Odziv notranje ministrice Katarine Kresal na proteste policistov

 

Ljubljana - „Zavedam se, da je v preteklosti policija vsaj kar se tiče plač vedno potegnila na kratko. Tega problema smo se lotili celovito. Izvajamo vrsto reform, tako na policiji kot ministrstvu. Dejstvo pa je, da se je Slovenija znašla v hudi gospodarski krizi. Kaže, da je neizogiben ukrep zmanjšanje pritiska rasti plač javnih uslužbencev na proračun, da bi lahko izpeljali naslednje proračunsko leto tako, da bi karseda hitro prišli iz krize," se je na stavko policistov odzvala notranja ministrica Katarina Kresal (LDS) in nadaljevala, da sindikatu ne oporeka izražanja nezadovoljstva s protesti, od policistov pa zahteva in pričakuje, da svoje delo opravljajo zakonito in strokovno. 


O zamisli sindikatov, da bi policiste, ko gre za plače, izločili iz javnega sektorja, je Kresalova povedala, da lahko takšne odločitve povzročijo plaz drugih izstopov, takšnih odločitev pa ni pametno sprejeti na lahko in čez noč. „O tem trenutno ne razmišljamo. V vsakem primeru so policisti in policistke plačani iz proračuna in izločitev ne bi bistveno spremenila položaja, ki je nastal zaradi krize," je še dejala Kresalova.


Kres: Javni sektor naj deli usodo gospodarstva in zategne pas

Poslanec SLS in član odbora DZ za notranjo politiko in pravosodje Gvido Kres je danes v odzivu na poziv sindikata policistov k opozorilnemu protestu poudarja, da morajo tudi policisti razumeti, da mora v času gospodarsko-finančne krize javni sektor deliti usodo z gospodarskim in zategniti pas.

 

"V SLS se zavedamo posebnih okoliščin, v katerih delajo policisti in zato tudi podpiramo reorganizacijo slovenske policije. Ta naj gre predvsem v smeri večje učinkovitosti že razpoložljivega kadra, kar bi zagotovo pripomoglo tudi k racionalizaciji delovanja in stroškov," pravi Kres. Poudarja, da ob zavedanju, kako specifične so okoliščine dela policistov, to vendarle ne more biti razlog, da bi bil ta poklic izločen iz sistema plač javnih uslužbencev, kot je danes predlagalo vodstvo Sindikata policistov Slovenije.

 

"Ob tej predpostavki se takoj pojavi kup problemov in nerešenih vprašanj. Namreč, javni uslužbenci so vsi, ki so plačani iz javnih financ - in od kod torej bi potem bili financirani policisti - iz zasebnega sektorja? In če bi temu bilo tako, kako bi potem zagotavljali neodvisnost in preglednost policijskega dela," se sprašuje Kres. Dodaja, da v SLS take predloge zavračajo.

 

K boljšemu položaju policijskega poklica bi po mnenju poslanca SLS gotovo pripomogla tudi enotnost v sindikalnih vrstah policistov, ki z dvema policijskima sindikatoma gotovo ne dosega ciljev tako učinkovito, kot bi si želeli policisti.

 

V SLS še menijo, da je v sedanjih razmerah pričakovati plaz stavk, do česar imajo pravico predstavniki vseh poklicev, a se je obenem vendarle treba zavedati, da v času recesije manevrskega prostora ni veliko.