Letala, burja in mnogo obiskovalcev

Na dnevu odprtih vrat, s katerim so v Aerodromu Portorož obeležili stoto obletnico poleta Edvarda Rusjana z letalom EDA, so se predstavili letalci slovenskih letalskih klubov, zasebnih družb, policije in vojske.

Objavljeno
24. oktober 2009 20.43
Mo. B. /STA
Mo. B. /STA
Sečovlje - Na dnevu odprtih vrat, s katerim so v Aerodromu Portorož obeležili stoto obletnico poleta Edvarda Rusjana z letalom EDA, so se predstavili letalci slovenskih letalskih klubov, zasebnih družb, policije in vojske. Po podatkih organizatorjev je kljub burji, ki je onemogočila nastope nekaterih letal, prireditev obiskalo blizu 500 ljubiteljev letenja.

S prireditvijo, ki sta jo organizirala Aerodrom Portorož in obalni letalski center Portorož, so se želeli predvsem približati prebivalcem, je poudaril direktor portoroškega letališče Robert Krajnc. Obiskovalce sta z akrobatskimi preleti navdušila Benjamin Ličer iz obalnega letalskega centra Portorož in Tomo Poljanec iz Aero kluba Lesce, zaradi vetra in slabega vremena v notranjosti Slovenijo pa v Portorož ni bilo Pipistrelovih ultralahkih letal in jadralnih letal.

Obiskovalcem so se s poleti predstavili še letalci šolskega centra Adrie Airways in podjetje Linx air. V Adriinem centru, kjer imajo za šolanje na razpolago šest letal, se ukvarjajo tako s šolanjem pilotov začetnikov kot poklicnih pilotov. Trenutno se v centru šola nekaj manj kot 30 tečajnikov, ki bodo licenco zasebnega pilota pridobili po najmanj 45 urah letenja na šolskem letalu.

Podjetje Gio Poslovna aviacija je predstavilo prvo ambulantno letalo v Sloveniji, opremljeno za medicinske lete. Letalo, namenjeno sekundarnemu prevozu bolnikov v domače ali tuje bolnišnice, bo operativno v kratkem, namenjeno pa bo strankam iz Slovenije in širšega območja nekdanje Jugoslavije.

Ljubitelji starodobnih letal so si lahko ogledali prvo registrirano športno letalo tipa Cessna v Jugoslaviji iz leta 1951 in repliko Rusjanovega letala EDA. Dobrih 10 let staro letalo, narejeno po načrtih Rusjanove EDE, zaradi močne burje danes ni poletelo.

Kot je dejal lastnik Tomaž Meze, ima replika EDE v primerjavi s sodobnimi letali izredno slabe letalske sposobnosti. Med drugim ga odlikujeta velik upor, slabša stabilnost in upravljivost, občutek v zraku pa je po njegovih besedah podoben, kakršnega so občutili prvi letalski pionirji.

Na prireditvi so se s helikopterjem predstavili tudi pripadniki policije. Sodelavci direktorata za zatiranje tihotapstva iz republiške carinske uprave pa so na ogled postavili zaseženo zbirko primerkov predmetov zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst in prikazali iskanje prepovedanih drog s pomočjo šolanega psa.