Ministrski sestanek v začetku oktobra

Premierja Pahor in Berlusconi sta se na srečanju v Italiji dogovorila, da bo do ministrskega sestanka v Ljubljani prišlo v začetku oktobra. Ob tem je Berlusconi tudi povedal, da dokumentacijo v zvezi s terminalom še pripravljajo.

Objavljeno
18. september 2009 10.52
Ti. Kr./Ma.J./STA
Ti. Kr./Ma.J./STA
Ljubljana/Rim - Premier Borut Pahor se mudi na delovnem obisku v Italiji in Vatikanu, kjer se je srečal z italijanskim kolegom Silviem Berlusconijem, s katerim sta govorila o gospodarskem sodelovanju med državama in možnostih skupnega nastopa slovenskih in italijanskih podjetij na tretjih trgih. Sogovornika sta tudi izmenjala izkušnje pri pripravi proračunov v času gospodarske krize. Pahor in Berlusconi sta se dotaknila tudi vprašanja slovenske manjšine v Italiji, kjer je Pahor izrazil upanje, da bo italijanska vlada izpolnila obveznosti do manjšine.

Beseda je tekla tudi o o gradnji plinskega terminala v Žavljah pri Trstu. Dogovorila sta se, da bo do ministrskega sestanka v Ljubljani, ki ga je italijanska stran odpovedala prejšnji teden, prišlo že v začetku oktobra. Berlusconi je ob tem zagotovil, da italijanska stran dokumentacijo v zvezi s terminalom še pripravlja in da bodo pogovori v zvezi s tem med državama potekali še naprej.

Pahor se je že sestal tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža Tarcisijem Bertonejem, kardinalom Francem Rodetom ter podpredsednikom industrijskega združenja Confindustria Giuseppejem Morandijem in skupino italijanskih gospodarstvenikov. Z Rodetom sta med drugim spregovoril tudi o imenovanju Aleša Guliča za novega direktorja urada za verske skupnosti. Pahor je Rodetu zagotovil, da bo Gulič svoje naloge opravljal korektno do vseh verskih skupnosti, tudi do katoliške.

Slovenija in Italija imata sicer dobre politične odnose, vendar ostaja tudi nekaj odprtih vprašanj, med drugim vprašanje položaja in financiranja slovenske manjšine v Italiji in pri tem tudi vprašanje financiranja slovenskega gledališča v Trstu. Odprto ostaja tudi vprašanje vrnitve umetnin, ki so bile iz cerkva na Primorskem odnešene v času druge svetovne vojne.

Berlusconi je obenem izpostavil, da ima s Pahorjem vedno dobre odnose, tako na osebni kot politični ravni, med drugim tudi na račun tega, ker Pahor dobro govori italijanski jezik. Odnose med državama je ocenil kot odlične.

"Oboji imamo zakonodajo, ki spoštuje manjšine, trgovinska menjava je obsežna," je dejal in dodal, da je Italija druga najpomembnejša slovenska zunanjetrgovinska partnerica za Nemčijo. Premiera sta sicer spregovorila tudi o Kosovu.