Na območju Franje že postavljajo barake

V soteski Pasice, kjer je vodna ujma pred dvema letoma skoraj v celoti odnesla nekdanjo partizansko bolnišnico Franja, že stoji prva vzorčna baraka. Vse barake bodo uredili in opremili do spomladi leta 2010.

Objavljeno
29. september 2009 16.05
Ba.P./STA
Ba.P./STA
Cerkno - V soteski Pasice, kjer je vodna ujma pred dvema letoma skoraj v celoti odnesla nekdanjo partizansko bolnišnico Franja, že stoji prva vzorčna baraka. Vse barake bodo uredili in opremili do spomladi leta 2010, ko naj bi Franjo znova odprli za javnost. Obnova spomenika državnega pomena je vredna slaba dva milijona evrov, 40 odstotkov manj od načrtov. "V soteski Pasice po naši oceni dela lepo napredujejo in so v skladu s terminskim planom. Franja že dobiva nazaj svojo podobo," je potek obnove partizanske bolnišnice Franja v Dolenjih Novakih ocenila direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.

"Trenutno zaključujemo vodarski del investicije, ureditev struge in postavitev temeljev barak. Postavili smo vzorčno barako, konstrukcijski del, na katerem pilimo detajle. Delamo konstrukcije večine barak, ki bodo stale do konca leta," je dodal vodja projekta Stanislav Beguš.

Kot je poudaril, bodo bolnišnico Franja obnovili takšno, kot je bila. "Objekti v Franji, predvsem barake, bodo stali na istih višinah, istih lokacijah in istih smereh, izdelani bodo iz istih materialov in z isto opremo," je pojasnil.

Ker je povodenj odnesla večino eksponatov partizanske bolnišnice, po novem originalni predmeti ne bodo več razstavljeni. "V ta namen izdelujemo kopije. Hvaležni smo za veliko pomoč ljudi, ki so nam marsikaj podarili za novo rekonstruirano bolnišnico," je dejala Leskovčeva.

Ožje območje nekdanje partizanske bolnišnice Franja, ki se ponaša tudi z znakom evropske kulturne dediščine, bi tako lahko za javnost znova odprli konec aprila prihodnje leto, medtem ko je zaključek vseh vodarskih ukrepov predviden za julij oziroma avgust 2010.

Večina ukrepov - čiščenje in urejanje struge Čerinščice, sanacija brežine Velikega in Malega Njivča, sanacija plazu ter pregrada, ki bo lahko ustavila 3000 kubičnih metrov naplavin - je sicer že izvedenih.

Obnova bo stala slaba dva milijona evrov

Obnova Franje, ki bi jo lahko uradno odprli 5. maja 2010, ob 65. obletnici odhoda ranjencev, bo tako veljala slaba dva milijona evrov, pri čemer ureditev ožjega območja s postavitvijo barak stane slabih 700.000 evrov.

Denar za obnovo, ki je za 40 odstotkov cenejša od sprva predvidene, saj so gradbena podjetja in drugi izvajalci zaradi recesije znižali cene, bosta v večji meri prispevala ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvo za kulturo, je povedal župan občine Cerkno Jurij Kavčič.

Sicer pa pred vhodom v območje partizanske bolnišnice v Dolenjih Novakih cerkljanska občina načrtuje še ureditev info centra. Zaenkrat so v igri tri ali štiri lokacije. "Verjamem, da bomo tudi s tem uspeli, da bi bila konec leta 2010 funkcionalnost Franje zaključena," je optimist Beguš.

Denar za info center, v katerem bi predstavili sam spomenik humanosti med drugo svetovno vojno, pa tudi, kaj se je z njim dogajalo do danes, še ni zagotovljen, je pojasnila Leskovčeva.

Kavčič pa je danes na novinarski konferenci v Cerknem predstavil tudi nekatere druge večje projekte občine v letošnjem letu. Izpostavil je izboljšano pretočnost vodotokov skozi Cerkno, ki so pred dvema letoma kraju povzročili za deset milijonov evrov škode. Celotna popoplavna sanacija se bo zaradi gospodarske krize zavlekla v leti 2010 in 2011, je pojasnil.