Najbolje sta orala Avstrijec in Belgijec

Sinoči se je v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah končalo letošnje svetovno prvenstvo v oranju. Prvenstvo je sicer že 56. po vrsti, v Sloveniji pa je bilo tokrat prvič, organizirala ga je Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Objavljeno
06. september 2009 12.49
J. P.
J. P.
Moravske Toplice - Sinoči se je v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah končalo letošnje svetovno prvenstvo v oranju. Prvenstvo je sicer že 56. po vrsti, v Sloveniji pa je bilo tokrat prvič, organizirala ga je Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

56 tekmovalcev iz 30 nacionalnih ekip je bilo razdeljeno v dve katerogiji. Polovica tekmovalcev je tekmovala s plugi krajniki, polovica pa z obračalnimi plugi, oboji pa so morali svojo spretnost in znanje pokazati pri oranju ledine in strnišča na poljih posestva Panvite v Tešanovcih.

V oranju s plugi krajniki je zmagal Avstrijec Werner Eder, z obračalnimi plugi pa Belgijec Roel Cuyvers. Naš tekmovalec s plugi krajniki Jože Zver je bil v svoji kategoriji 12., Igor Pate pa v kategoriji oranja z obračalnimi plugi 8. in je tako izenačil dosedanjo najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih, ki jo je leta 2007 v Litvi dosegel Jože Zver.


Oba dneva svetovnega prvenstva si je tekmovanje in spremljevalne prireditve v Tešanovcih ogledalo kakšnih 30.000 obiskovalcev, ob zaključku prvenstva in razglasitvi rezultatov pa je zbrane pozdravil tudi predsednik vlade Borut Pahor, ki je med drugim dejal, da se vlada zaveda pomembnosti večnamenskega kmetijstva v njegovem najširšem pomenu.