Obilne padavine povzročile veliko težav

Zaradi obilnih padavin so se v petek sprožili številni plazovi, meteorna voda pa je poplavljala mnoge stanovanjske objekte. Več plazov se je v petek sprožilo na Gorenjskem.

Objavljeno
05. september 2009 10.52
Če se bodo padavine nadaljevale, bodo kmalu potrebna amfibijska vozila...
Blaž Račič/Ta. R./STA
Blaž Račič/Ta. R./STA
Kranjska Gora/Ruše/Celje/Nazarje - Neurje z močnim dežjem, ki je v noči s petka na soboto zajelo območje zgornje Gorenjske, je največ preglavic povzročilo v občini Kranjska Gora. Z nevšečnostmi so se ukvarjali tudi v drugih občinah na tem območju (Bohinj, Žirovnica, Bled, Radovljica, Jesenice), zato so bili na terenu člani praktično vseh gasilskih društev s tega območja. Narasla Sava Dolinka je v Gozd Martuljku močno poškodovala brv čez reko, v Martuljku je odnesla rečno obrežje in odkrila glavni kanalizacijski vod proti čistilni napravi Tabre. Kranjskogorski župan Jure Žerjav je ob tem dejal, da so imeli srečo, ker se kanalizacijski vod ni pretrgal. Poškodovana je bila vodovodna napeljava čez reko v Gozd Martuljku, pa tudi številne gozdne ceste (med drugim tudi cesta v Tamar). V Mojstrani je odneslo del brežine reke, zato je bila ogrožena tudi počitniška hišica ob reki.

Veliko dela so imeli z odstranjevanjem plazu na Ruski cesti proti Vršiču nad Erjavčevo kočo in na cesti v Vrata (obe cesti so že očistili). Poleg gasilcev so se v odpravljanje posledic neurja s težko mehanizacijo vključila tudi lokalna gradbena podjetja in delavci Vodnogospodarskega podjetja Kranj, je dejal Jure Žerjav. Ocene nastale škode še nimajo, zato bodo že ta teden oblikovali posebno občinsko komisijo, ki bo pregledala stanje in ocenila nastalo škodo. Meteorna voda je poplavila številne kleti (med drugim tudi garažo v hotelu Prisank).

Zvečer se je usul zemeljski plaz na stanovanjsko hišo na Vinski poti v Rušah, večjo količino zemljine in gramoza pa je naneslo tudi v prostore hiše. Stanovalko so začasno izselili iz objekta, pri odpravi posledic plazu pa sodelujejo gasilci iz Bistrice ob Dravi in Ruš.

 

Gasilci prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so odstranili okoli pet kubičnih metrov zemlje, ki je zasula cestišče na Žlaborski poti v Nazarjah. Nekaj pred 23. uro je na regionalno cesto Slovenj Gradec - Kotlje v naselju Vrhe zdrsnila večja količina zemlje in blata, ki so jo pozneje odstranili odstranili delavci Cestnega podjetja Maribor.

 

Tudi na regionalno cesto Mežica - Črna pri naselju Žerjav v občini Črna na Koroškem se je v petek pozno zvečer usula večja količina blata in kamenja. Plaz so že odstranili. V bližini stanovanjske hiše v Pamečah v občini Slovenj Gradec pa je zaradi večje gmote zemlje nevarnost sprožitve zemeljskega plazu, ki lahko zasuje bližnji potok.

 

Zaradi močnega deževja je meteorna voda poplavljala mnoge stanovanjske objekte. Voda je tako v petek pozno popoldne zalila garažo hotela Prisank v Kranjski Gori, stanovanjsko hišo v Mojstrani in hlev v Podkornu, kjer je hudourniška voda ogrožala tudi stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci, ki so vodo izčrpali.

 

Gasilci so izčrpali meteorno vodo tudi iz kleti stanovanjskega objekta v Selu pri Žirovnici, gasilci iz Raven pa so posredovali potem, ko je meteorna voda zalila lokalno cesto v kraju Ravne in glavno cesto Ravne - Dravograd v naselju Dobrije v občini Ravne na Koroškem. Gasilci so očistili propuste in odtočne kanale, intervenirale pa so tudi pristojne službe cestnega podjetja z mehanizacijo.

 

V občini Trbovlje so gasilci preusmerili in poglobili hudournik, ki je zamašil odtočne jaške in ogrožal stanovanjsko hišo na Sveti Planini. V Rečici ob Savinji je meteorna voda ogrožala dva stanovanjska bloka - gasilci so odmašili meteorne jaške in izčrpali vodo iz parkirišča pred blokom. Manjši hudourniški potok je ogrožal stanovanjsko hišo v naselju Vrhe v občini Slovenj Gradec. Potok so nato preusmerili v obcestni jarek.

 

V Libojah v občini Žalec je meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo, poplavila glavno cesto, poškodovala lokalno cesto, hudournik pri kamnolomu pa je ogrožal garaže. V Pongracu je prišlo do podora zemljine. Gasilci so tukaj preusmerili tok meteorne vode, črpali vodo ter zavarovali cesto in območje podora zemljine.

 

Okoli 19. ure je meteorna voda poplavila cestišče in nanesla večje količine zemlje in kamenja v naselju Gorče v občini Dravograd. Cesto so očistili delavci cestnega podjetja in gasilci iz Libelič. Gasilci PGD Slovenske Konjice pa so izčrpali vodo, ki je zalila kletne prostore stanovanjskega bloka na Šaleški cesti v Slovenskih Konjicah.

 

Meteorne vode so povzročale nevšečnosti tudi v Celju. V Zagradu je meteorna voda tekla v stanovanjsko hišo, zato so gasilci preusmerili tok vode in pomagali pri čiščenju hiše. Prav tako so gasilci izčrpali vodo iz cvetličarne na Teharski cesti v Celju ter odmašili odtočno cev žleba na Cesti V. prekomorske brigade, kjer je deževnica ogrožala stanovanje v bloku. Zaradi močnih padavin je bil poplavljen podvoz pri glavni Pošti v Celju, v Mozirju pa so gasilci izčrpali vodo iz prostorov osnovne šole na Šolski ulici.

 

V Bočni v občini Gornji Grad je zaradi zamašene odtočne cevi meteorna voda ogrožala dve stanovanjski hiši. Gasilci so odpravili nevarnost tako, da so odmašili kanal. V petek zvečer je voda tudi zalila kočo pri izviru reke Soče v Trenti v občini Bovec. Posredovali so bovški prostovoljni gasilci, izčrpali vodo in očistili prostore.

 

Na območju Jesenic je voda zalila kletne prostore šestih stanovanjskih in drugih objektov. Vodo so že izčrpali poklicni in prostovoljni gasilci iz Jesenic ter prostovoljni gasilci iz Blejske Dobrave. Okoli 20. ure so gasilci s protipoplavnimi vrečami preusmerili hudournik, ki je ogrožal stanovanjsko naselje v Gavčah v občini Šmartno ob Paki, okoli 21. ure pa je zaradi nedokončanih del na cestišču zalilo kletne prostore stanovanjske hiše v Spodnjih Poljčanah v občini Poljčane. Tudi tukaj so posredovali gasilci in vodo izčrpali.

 

Šoštanjski gasilci so posredovali pri črpanju vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Ravnah v občini Šoštanj. Obilne padavine so povzročala nevšečnosti tudi v Založah v občini Polzela, kjer je potok Ložnica poplavil cesto. Nekaj pred polnočjo je narasla reka Sava ogrožala počitniško hišo v sotočju Save Dolinke in Bistrice pri Požgančevem mostu med Mojstrano in Dovjem v občini Kranjska Gora. Gasilci PGD Mojstrana in Dovje so z mehanizacijo očistili naplavine, ki so se nabrale na mostu čez Savo v naselju Mojstrana.

 

Padavine je ponekod spremljal tudi močan veter. Ta je v petek zvečer podrl smreki, ki sta padli na lokalno cesto Ravne - Strojna v naselju Tolsti Vrh v občini Ravne na Koroškem. Drevesi so odstranili poklicni gasilci Koroškega gasilskega zavoda, so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

 

Močne padavine so v petek povzročale nevšečnosti tudi na severnem Primorskem. V Tolminu so tako meteorne vode zalile več kletnih prostorov. Zaradi nanosa materiala je bila zaprta tudi lokalna cesta Zadlaz - Tolminske Ravne v občini Tolmin. Strela pa je danes zgodaj zjutraj udarila v montažno stanovanjsko hišo v naselju Podbela v občina Kobarid in poškodovala streho.

 

Meteorna voda je poplavljala kleti in stanovanja tudi v Bohinjski Bistrici in Kamnju v občini Bohinj. Voda je nanesla material na cesto Bled - Bohinj v Soteski - pristojne službe so cesto že očistile. V popoldanskih urah so gasilci črpali vodo iz petih kletnih prostorov na Bledu in okolici. Voda je povzročala nevšečnosti tudi v Radovljici, kjer je zalila kletne prostore stanovanjskih hiš, ekonomske in gostinske srednje šole ter drugih objektov. Manjši zemeljski plaz se je usul na cesto v Črnivcu v občini Radovljica. Del zemeljskega plazu so gasilci že odstranili.

 

V občini Tržič je voda zalila jašek za dvigalo v domu za starostnike v naselju Ročevica ter kletne prostore štirih stanovanjskih hiš in gasilskega doma. Na Muti pa je podtalnica poplavila športno igrišče in postavljen cirkuški šotor ob Livarski ulici.