Pahor bo za ministra predlagal Gjerkeša

Predsednik vlade Borut Pahor bo za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko predlagal Henrika Gjerkeša. Ker je slednji sin podpredsednice Desusa, so v stranki SNS predlog označili za politično izsiljen.

Objavljeno
14. oktober 2009 15.36
Ti. K./Š. Ro./STA
Ti. K./Š. Ro./STA
Ljubljana - Predsednik vlade Borut Pahor je sporočil, da bo za novega ministra brez listnice, odgovornega za lokalno samoupravo in regionalni razvoj predlagal Henrika Gjerkeša iz Ljutomera. Gjerkeš je profesor strojništva na Univerzi v Novi Gorici, sin podpredsednice Desusa Marije Gjerkeš.

Informacija o imenovanju Gjerkeša za novega ministra s strani Desusa je v medije neuradno pricurljala že včeraj, kot kaže je premier Desusovega kandidata potrdil.

Borut Pahor je ob imenovanju povedal: "Zanj sem se odločil hitro, a premišljeno," in dodal, da ima Gjerkeš izobrazbene in vodstvene reference ter pozna področje.

 

Pahor upa, da bo novi minister skupaj z državnima sekretarjema v premierovem kabinetu Radom Genoriem, ki je pristojen za črpanje evropskih sredstev, ter Andrejem Horvatom, pristojnim za regionalni razvoj, sestavljal "uspešno triperesno deteljico, ki bo skrbela za eno najobčutljivejših nalog v tem mandatu, in sicer za pospešen regionalni razvoj in učinkovito črpanje evropskih sredstev".

 

Pahor od novega ministra pričakuje, da bo usmeril svoje ambicije na tri naloge; da do zaključka finančne perspektive 2013 oziroma 2015 počrpa štiri milijarde evropskega proračunskega denarja, da v najkrajšem času dokonča delo dosedanje ministrice Zlate Ploštajner in skupaj z njim predloži državnemu zboru predlog zakona o ustanovitvi pokrajin ter da naveže odličen stik z župani in županjami ter z njimi rešuje probleme lokalne samouprave.

 

44-letni Gjerkeš, ki ga je za ministrsko mesto predlagal Desus, je v kratki predstavitvi navedel, da je po izobrazbi doktor strojništva, zaposlen na Univerzi v Novi Gorici, prihaja pa iz Pomurja. Kot je dejal, ima vizijo in znanje in je vajen timskega dela. Veseli ga, da mu je premier zaupal to nalogo, da bo lahko pomagal tudi k enakomernejšemu regionalnemu razvoju.


Izbor Desusa povezan le z strokovnim znanjem Gjerkeša

Henrik Gjerkeš je strokovnjak in je pripravljen zavihati rokave, je pojasnil predsednik Desusa Karl Erjavec. Kot je dejal, je Gjerkeša izbral za kandidata "zlasti zato, ker je strokovnjak na tem področju", ne pa, ker je njegova mati podpredsednica Desusa.


Glede predhodnih izkušenj kandidata na področju črpanja evropskih sredstev je Erjavec dejal, da je Gjerkeš delal na različnih projektih, zlasti na regionalnih projektih na področju energetike, in da ima dovolj izkušen na tem področju. Tako je prepričan, da bo uspešno nadaljeval delo, ki ga je "odlično opravljala dosedanja ministrica Zlata Ploštajner".


Koalicija Gjerkešu naklonjena


Medtem so v poslanski skupini LDS prepričani, da sta premier Pahor in Desus izbrala kredibilno ime. Oceno o kandidatu bodo v poslanski skupini sicer podali, ko se bo Gjerkeš predstavil na matičnem delovnem telesu DZ.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je pojasnil, da so v LDS sicer veseli, da je do izbire kandidata za novega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj prišlo hitro. Kot je dejal, novega ministra namreč čakajo "številne pomembne naloge", med katere je navedel regionalizacijo Slovenije ter črpanje evropskih sredstev.


Podobnega mnenja je tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič. "Predsednik vlade je na potezi in prevzema odgovornost, da predlaga kandidate za ministre. Verjamem, da bo svojo odločitev dobro pretehtal in obrazložil. Takrat bo prava priložnost, da svoje mnenje povemo tudi koalicijske stranke," je predlog komentiral Golobič.

Poudaril je še, da Gjerkeša osebno ne pozna. "Vem le to, da je visokošolski učitelj, kar bi načeloma z mesta, ki ga opravljam v vladi, bilo dobrodošlo. Pomenilo bi namreč okrepitev koalicije, ki se zaveda, da je znanje, krepitev ter razširjanje kvalitetnega znanja ključen vidik prihodnjega razvoja Slovenije. Zato več kot je takih ministrov, boljše je za to vlado in za njene ambicije na področju uveljavljanja vrednost in ciljev družbe znanja," je na vprašanje, kaj meni o Gjerkešu, dejal Golobič.

 

SNS: Predlog je politično izsiljen

 

Predlog premiera Boruta Pahorja za imenovanje Henrika Gjerkeša za ministra za lokalno samoupravo je po ocenah SNS politično izsiljena, saj DeSUS vztraja na svoji kvoti. "To je nesprejemljivo, ker ne govori stroka, ampak politične kupčije," meni poslanec SNS Bogdan Barovič. Dodaja, da predlog v SNS sicer težko presodijo, saj kandidata ne poznajo.

 

"Žalostno je, da se tako pomembna vsebina, kot je ministrstvo brez listnice, določa na politični ravni in s politični kvotami," je dejal Barovič.

 

Prvi vtis ob Pahorjevemu predlogu je sicer po njegovih besedah negativen, a zgolj zato, ker je "Gjerkeš politično izsiljena oseba". Lahko pa, je nadaljeval, "da s tem delamo Gjerkešu krivico in je lahko strokovnjak na tem področju". Za to politično kadrovanje "ne moremo reči ne ja in ne ne, ker ne vemo, kakšne so njegove sposobnosti," še dodaja.


 

V poslanskih skupinah SLS in SDS Gjerkeša ne poznajo, zato odločitve premiera niso želeli komentirati. Predsednik SLS Radovan Žerjav pa je sicer izrazil veselje, da je predsednik vlade Borut Pahor prisluhnil njegovi pobudi, da naj bo kandidat za ministra za lokalno samoupravo iz Pomurja.