Pahor podpira posvetovalni referendum o meji

Socialni demokrati bi razpisali predhodni posvetovalni referendum pred ratifikacijo v državnem zboru. Premier Borut Pahor pa ne dvomi o ljudski potrditvi arbitražnega sporazuma.

Objavljeno
07. november 2009 15.46
Zoran Potič
Zoran Potič
Velenje - Največja vladna stranka SD, katere vodstvo se je sestalo v Velenju na posvetu, podpira predhodni posvetovalni referendum o arbitražnem sporazumu, kakor je v petek predlagal predsednik države Danilo Türk. »Da, danes smo se odločili za posvetovalni referendum. Prav se nam zdi, da se o tako pomembni zadevi pred odločanjem v državnem zboru vpraša za mnenje ljudi in se ga nato tudi upošteva,« je dejal predsednik SD in premier Borut Pahor.

Predsednik vlade Borut Pahor ne dvomi o pozitivnem izidu posvetovalnega referenduma o arbitražnem sporazumu. »Sporazum je absolutno najboljši, kar je bilo mogoče izpogajati v trenutnih okoliščinah. Prepričan sem, da ga bodo ljudje sprejeli kot pravičen način ureditve meje. Rešitev mejnega problema na način, kot sva se dogovorila s hrvaško kolegico, bo signal obema državama, regiji in širši mednarodni skupnosti, da gre za dve odgovorni politiki in državi, ki želita probleme rešiti, ne pa jih poglabljati,« je presojal Pahor, dan potem, ko je predsednik države Danilo Türk podprl arbitražni sporazum in svetoval verifikacijski postopek po vrstnem redu: presoja na ustavnem sodišču, posvetovalni referendum in potrditev v državnem zboru. Pahor je pojasnil, da se je za ustavno presojo že odločil, pa ne zato, ker bi dvomil o arbitražnem sporazumu, ampak zato, da ustavni sodniki umaknejo sleherno senco dvoma z ustavnopravnega vidika dokumenta. O referendumu pa sta se s predsednikom države pogovarjala že pred časom, ko sta se strinjala, da ga ni mogoče povsem izključiti, pozneje pa sta menila, da bi bilo referendumsko preverjanje celo koristno, ker bi dalo odločitvi o reševanju mejnega spora potrebno legitimnost. Premier je napovedal, da se bo v torek posvetoval s koalicijskimi partnerji, ker meni, da bi to moral biti koalicijski projekt. Prve informacije nakazujejo, da so v strankah Zares, Desus in LDS naklonjeni posvetovalnemu referendumu.

Za pobudnico naknadnega zakonodajnega referenduma (predsednik SLS Radovan Žerjav trdi, da ima zbranih 38 poslanskih podpisov) Slovensko ljudsko stranko bi bil posvetovalni referendum smiselen le ob dodatnem vprašanju - poleg vprašanja o podpori oziroma nepodpori arbitražnemu sporazumu bi morali volivce, predlagajo, povprašati, ali so za to, da podprejo vstop Hrvaške v EU, a pod pogojem, da se ta umakne s slovenskega ozemlja in da Slovenija ohrani teritorialni stik z odprtim morjem. V SDS menijo, da z morebitnim posvetovalnim referendumom vlada sama izraža dvom o kakovosti arbitražnega sporazuma.

Več v NeDelu