Pot ob žici

Dogajanje v prestolnici danes zaznamuje pohod ob poti, kjer je nekoč stala žica okoli okupirane Ljubljane.

Objavljeno
06. maj 2017 14.57
pohod
Pi. K., STA
Pi. K., STA

V Ljubljani na današnjo sončno soboto poteka ena najbolj množičnih prireditev, že 61. prireditev Pot ob žici, ki na pohod privabi lokalne prebivalce, ljudi iz drugih krajev po Sloveniji ter zunaj nje. Eni se na pot odpravijo v spomin na okupirano Ljubljano, drugi z namenom rekreacije ali druženja s svojimi bližnjimi.

Večinoma se ljudje odpravijo na pot okoli Ljubljane, da bi obeležili spomin na to, da je italijanska vojska leta 1942 za 1171 dni obdala Ljubljano s skoraj 30 kilometrov dolgo žico.

Pohoda se je na kontrolni točki Koseški bajer udeležil tudi premier Miro Cerar s strankarskimi predstavniki. Kot je povedal, se sam dobro spominja, kako se je še kot šolar udeležil te poti spominov in tovarištva. Ob tem je izrazil veselje, da bodo tako obeležili čas hudega boja Slovencev proti fašizmu in nacizmu, za katerega pa si nihče ne želi, da bi se ponovil. Po njegovih besedah je prav, da se tega časa spominjamo ter se s tem zavedamo, da so bili že takrat postavljeni temelji državnosti.

Na novinarsko vprašanje glede primerjave nekdanje žice okoli Ljubljane z žico, ki je že nekaj časa postavljena na državni meji s Hrvaško, je Cerar poudaril, da ti dve zadevi nista primerljivi. Pohod ob žici okoli Ljubljane je spomin na boj za osvoboditev in preživetje našega naroda. Medtem ko so tehnične ovire na meji pomoč državljanom, da je tako zavarovana njihova varnost. Kljub temu je Slovenija odprta država, je še dodal.

Pohod in tek smo obeležili tudi skozi fotografski objektiv.