Potapljači očistili plažo Bernardin

V okviru mednarodne okoljskega projekta Aware so člani potapljaške šole Nemo Diver's iz Portoroža organizirali veliko potapljaško čistilno akcijo, ki se je je udeležilo kakih 90 potapljačev.

Objavljeno
12. september 2009 20.50
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Portorož - V okviru mednarodne okoljskega projekta Aware so člani potapljaške šole Nemo Diver's iz Portoroža organizirali veliko potapljaško čistilno akcijo, ki se je je udeležilo kakih 90 potapljačev predvsem iz Slovenije, pa tudi Avstrije, Italije, Nemčije in Velike Britanije. V nekaj urah so očistili približno en kilometer obale, kolikor jo premore turističnio naselje Bernardin.

 »To je bila letošnja največja potapljaška čistilna akcija, pri kateri so nam pomagali tudi Služba za varovanje obalnega morja in Hoteli Bernardin. V štirih skupinah so potapljači čistili dno na 50-metrskem obalnem pasu in celotno laguno Bernardin. Nabrali so za kakih 400 kilogramov svežih odpadkov, predsvem pločevink, steklenic in podobne šare. Odločili smo se namreč, da večjih, starejših odpadkov ne bomo pobirali iz morja, saj se v takih gmotah ponavadi pod morjem začenja novo življenje in so večji (okolju nenevarni) odpadki lahko tudi dom, zatočišče številnim organizmom,«
je povedal Robert Novak iz Nemo Diver's.

Prvič v Sloveniji se je ob tej priložnosti zgodilo, da se je Gregor Trebušak javljal v oddajo za Radio Hit neposredno izpod morske gladine. Seveda je imel za to priložnost izdelano posebno podvodno masko. Turisti so radovedno opazovali dogajanja in bili veseli, da nekdo skrbi tudi za okolje pod morjem.