Razmere v Vzajemni bo umirjal Dušan Kidrič

Senat Agencije za zavarovalni nadzor je na seji izdal odločbo o devetmesečni izredni upravi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice. Za predsednika uprave je imenoval »svoja človeka«, in sicer Dušana Kidriča in Ireno Kos.

Objavljeno
23. oktober 2009 17.36
Milena Zupanič
Milena Zupanič

Ljubljana - Senat Agencije za zavarovalni nadzor (AZN) je na seji izdal odločbo o devetmesečni izredni upravi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice. Za predsednika uprave je imenoval »svoja človeka«, in sicer Dušana Kidriča, odločnega predsednika senata AZN v prejšnjem mandatu, ki je odstavil takrat spornega predsednika uprave Vzajemne Marka jakliča, in Ireno Kos, v AZN zaposleno pooblaščeno nadzornico za članico uprave.

 

Izredna upravitelja sta okrog 14. ure že začela delovati s polnimi pooblastili, njuna naloga pa je »umiriti razmere, ustvariti pogoje notranjega nadzora in vzpostaviti pogoje za skupščino, ki bo vključila čim več članov Vzajemne in omogočila dolgoročno trdno upravljanje zavarovalnice«, je na tiskovni konferenci povedal Mihael Perman, direktor AZN.

 

Upravljanje Vzajemne, ki ima 900.000 zavarovancev (ti so hkrati njeni člani in s tem solastniki), je z izredno upravo prešlo v roke državne agencije. Kot razlog za izredno upravo je Perman navedel vnaprej podpisane odstopne izjave nekaterih članov nadzornega sveta, s čimer je bilo porušeno pravo razmerje med nadzornim svetom in upravo. Dejal je, da je AZN postopke za uvedbo prisilne uprave začela takrat, ko je bil odstavljen član uprave Peter Pustatičnik (to je bilo 8. maja). Zgolj naključje pa je, da je ukrep izredne uprave uvedel le deset dni pred sklicem izredne skupščine Vzajemne, je dodal, saj so morali zbrati vse dokaze o kršitvi. Ukrep bo po Permanovih besedah umiril razmere na Vzajemni, ki so jo zadnjega pol leta pretresala nova in nova razkritja ne le o spornih odstopnih izjavah, ampak tudi o nepregledni rabi denarja v škodo zavarovancev.

 

Novi prvi mož Vzajemne Dušan Kidrič, ki se je zaradi dogodkov v Vzajemni že večkrat javno oglasil in s tem bistveno posegel tudi v aktualno dogajanje, je dejal, da je »javna oblast morala stvari urediti«. »Moje stališče je bilo, da bi bilo treba stvari urediti hitro,« je rekel le uro po tem, ko je »prevzel vajeti« v Vzajemni, domnevnih nepravilnosti pa ni mogel komentirati. Napovedal je temeljiti pregled zavarovalnice. »Izredna uprava bo pregledala vse,« je zagotovil.

 

Več v sobotni tiskani izdaji Dela