Razpis referenduma

Predsednik stranke SLS je izrazil prepričanost, da dogovor Pahor - Kosor Sloveniji ne zagotavlja stika z odprtim morjem. Stranka SLS je zato pričela z zbiranjem podpisov za izvedbo referenduma.

Objavljeno
19. september 2009 11.30
Da. O./STA
Da. O./STA

Ljubljana - Stranka SLS je danes uresničila svojo napoved in pričela z zbiranjem podpisov za izvedbo zakonodajnega referenduma. Kot so zapisali na spletni strani stranke, je cilj referenduma, da "Slovenija ohrani teritorialni stik z mednarodnimi vodami ter ozemlje in morje, ki je bilo ob osamosvojitvi pod slovensko suverenostjo - med drugim celoten Piranski zaliv, zaselke na levem bregu Dragonje in ozemlje na levem bregu Mure pri Hotizi.".

Danes so na Čopovi ulici v Ljubljani ob 10. uri odprli SLS stojnico, ki jo bo obiskal tudi predsednik stranke Radovan Žerjav. Že pred dnevi je Žerjav dejal, da je podpora referendumu "velika". Stranka SLS vztraja, da mora biti vprašanje meje rešeno pred vstopom Hrvaške v EU, kar po Žerjavovih besedah pomeni, da mora biti arbitraža ali pa dvostranski sporazum oz. dogovor končan pred zaključkom pogajanj Hrvaške z EU, ne le sklenjen arbitražni sporazum.

 

"SLS je za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, ampak brez slovenskega ozemlja in morja. Dogodki zadnjih dni, predvsem sprejeti dogovor, tudi Rehnov drugi predlog, ne zagotavljajo teritorialnega stika z mednarodnimi vodami," je dejal Žerjav.


SLS bo po Žerjavovih besedah storila vse, da bo to preprečila. "Slovensko ozemlje in morje so v preteklosti branili naši očetje in dedje, in na nas je, da ga zaščitimo in ne dovolimo, da to ne bi bilo več naše. Ne gre samo za EU, ki je morda jutri več ne bo, in takrat bo še kako pomembno, kakšne bodo slovenske meje, in do kod bo segalo naše morje," je zatrdil Žerjav in dodal, da bodo "uveljavili vse inštrumente, ki so jim na voljo, da zaščitijo najvitalnejši nacionalni interes Slovenije, torej teritorialni stik z mednarodnimi vodami".


Prvak SLS tudi pričakuje, da bo število podpornikov referenduma naraščalo, ker bodo začeli odpirati stojnice tudi po vseh večjih slovenskih mestih. Podporo stranki SLS je že izrazil zamejski Slovenec in ugledni pisatelj Boris Pahor, ki je stranki zaželel predvsem uspeh pri zbiranju podpisov za izvedbo referenduma o Hrvaški. Ob tem je dejal, da se Slovenija kot zmagovalka druge svetovne vojne "ne bo sklanjala ne levo ne desno".