Še en kit v Tržaškem zalivu

V Tržaškem zalivu ponovno plava približno 12 metrov dolg kit. Tokrat gre za navadnega brazdastega kita. To je vrsta, ki smo jo zadnjič v Piranskem zalivu videli v začetku leta 2003.

Objavljeno
05. november 2009 22.42
B. Š.
B. Š.
Trst - V Tržaškem zalivu ponovno plava približno 12 metrov dolg kit. Tokrat gre za navadnega brazdastega kita (Balenoptera physalus), to je vrsta, kakršno smo zadnjič v Piranskem zalivu videli v začetku leta 2003, ko je poginil v slovenskem morju in ga je naplavilo le kake pol milje pred Piranom, pravzaprav pred stavbo Morske biološke postaje na Fornačah. Njegove kosti hranijo v Nacionalnem inštitutu za biologijo v Ljubljani.

Tokratni primerek je živ in zdrav in so ga italijanski morski biologi in poznavalci opazovali ter fotografirali dalj časa, ko je dopoldan plaval pred tržaškim pristaniščem, popoldan je zaplaval proti Miljam, od tam pa se je po besedah italijanskih opazovalcev odpravil v smeri proti Debelemu rtiču, Koprskemu in morda spet tudi proti Piranskemu zalivu. Ta vrsta kitov pogosto plava v Sredozemlju, ocenjujejo, da naj bi jih bilo kar približno tisoč primerkov, v Jadranu velja za redko vrsto. Očitno pa je, da so kiti vse pogostejši obiskovalci severnega Jadrana in Tržaškega zaliva.