»Spontani« hrvaški ribiči

Hrvaški ribiči so okoli enajste ure dopoldne v Piranskem zalivu izvedli veliko protestno manifestacijo. Z baklami, raketami in praporji je 50 čolnov demonstrativno plulo pred Piranom in označevalo mejo na sredini zaliva.

Objavljeno
07. november 2009 14.55
Piranski zaliv
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran - Hrvaški ribiči so dopoldan v Piranskem zalivu uprizorili veliko manifestacijo, za katero niso imeli ustreznih dovoljenj v skladu s slovensko zakonodajo in tako po dolgih letih znova povzročili incident, navkljub dogovoru obeh držav o izogibanju incidentov na spornem ozemlju in morju. V zaliv je priplulo 40 predvsem večjih ribiških čolnov (Hrvati poročajo o 50-tih), na katerih je bilo vsaj 400 ljudi, od tega samo polovica ribičev, ostalo so bili tudi taki, ki poredkoma zaidejo na morje. Celotno manifestacijo je vodila hrvaška novinarka HTV - Branka Šeparović, ki je delovala vse prej kot novinarka.

Nekaj pred enajsto uro dopoldan je v Piranski zaliv v posebni formaciji zaplula  velika flota ribiških plovil predvsem iz Umaga in Novigrada, akcijo pa so podprli tudi številni Hrvati iz Pulja, Dalmacije in Slavonije. Nekaj časa so pluli vzdolž Savudrijskega polotoka v notranjost Piranskega zaliva, se na polovici usmerili proti Bernardinu in ko so prišli približno na polovico zaliva, so se (po podatkih hrvaških ribičev) usmerili proti kotu 380, torej nekako po sredinski črti ven iz zaliva. Ko so se približali Piranu na vsega eno miljo (nekateri trdijo, da so bili celo bližje), so prižgali bengalke (bakle in dimne zavese), izstrelili so več signalnih raket in v morje spuščali plavajoče ribiške oznake (»šenjale«) na katerih so bile hrvaške zastvice. S tem so hoteli demonstrirati in dokazovati, da teče meja po morju sredi Piranskega zaliva.

Po izjavah hrvaških ribičev, naj bi bila to spontana reakcija umaških, novigradskih in savudrijskih ribičev, ki naj bi se bali, da bodo z arbitražnim sporazumom izgubili lovišča in morje pred hrvaško obalo. Po informacijah, ki smo jih dobili od hrvaških novinarjev in od slovenske policije, pa je shod organizirala hrvaška novinarka Branka Šeparović (s HTV). Poleg nje so pri tem t.i. »spontanem« zavzetju Piranskega zaliva sodelovali znani pobudniki številnih incidentov hrvaških ribičev iz obdobja pred letom 2005. Tako so bili med vodilnimi spet Daniele Kolec, Primo Ošić, Danilo Latin in Tonči Trevižan, predsednik Ceha ribičev Istre. O »spontanosti« akcije govori tudi podrobnost, da so imeli mnogi udeleženci na sebi majičko z napisom »More je kopno. Građanska iniciativa.«

Po podatkih Policijske uprave Koper so se hrvaški ribiči in drugi protestniki zadrževali v zalivu kake pol ure. Le eno od plovil je potem, ko so se že vsi vračali proti Umagu, obrnilo proti ustju Dragonje in nadaljevalo s protestnim shodom. Ko so v morje spustili hrvaške zastavice, je posredovala posadka P 111, ki je posadko hrvaškega plovila (umaško ribiško ladjo Mornica s kapitanom Brankom Stipančićem in novinarko Branko Šeparović) opozorila, da kršijo slovensko zakonodajo s področja javnega zbiranja in jih pozvala, da zapustijo območje, ki ga nadzira slovenska policija. To se je dogajalo kakih 500 metrov od obale Savudrijskega polotoka. V bližini je bilo tudi plovilo hrvaške policije. »Tudi njihovo posadko so naši policisti pozvali, da zapustijo območje, ki ga nadzira slovenska policija. Posadki obeh čolnov sta poziv upoštevali in zapustili območje,« je zapisal Marko Kastelic s Policijske uprave Koper. Pri nadzoru Piranskega zaliva sta posadki čolna P 111 pomagala še en policijski čoln in čoln Uprave RS za pomorstvo.

Na morju smo bili ravno v trenutku, ko je slovenska policija zahtevala umik Mornice in želeli Branko Šeparović vprašati, zakaj so se lotili akcije in kakšen je njihov cilj, vendar kolegica sploh ni bila pretirano novinarsko razpoložena. Podpisanega je nahrulila, da Slovenci na črno zidajo vikende po Hrvaški, da kradejo elektriko in hrvaško morje ter zahtevala, da odplujemo z morja, ki naj bi bilo hrvaško. Med našim spraševanjem je po telefonu klicala hrvaško policijo, naj posreduje in nas odstrani iz hrvaškega morja. Šeparovićeva menda vodi iniciativo More je kopno, ki namerava med 15. in 29. novembrom zbrati 500 tisoč podpisov Hrvatov, kolikor je potrebnih za izvedbo referenduma proti arbitražnemu sporazumu.