Türk gosti egiptovskega predsednika Mubaraka

Predsednik republike Danilo Türk se je na Brdu pri Kranju sešel z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Predsednika sta se strinjala, da je pravična rešitev bližnjevzhodnega vprašanja najboljša pot za dosego trajnega miru.

Objavljeno
15. oktober 2009 15.44
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Brdo pri Kranju - Predsednik republike Danilo Türk se je na Brdu pri Kranju sešel z egiptovskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Predsednika sta se zavzela za krepitev prijateljskih odnosov med državama, predvsem na gospodarskem področju. Strinjala sta se tudi, da je pravična rešitev bližnjevzhodnega vprašanja najboljša pot za dosego trajnega miru.

 

Mubarak, ki se tokrat mudi na prvem obisku v Sloveniji, je v vnaprej pripravljeni izjavi za medije po pogovorih s Türkom izpostavil, da so ti pokazali "obojestransko zavzemanje za nadaljevanje političnih posvetovanj in spodbujanje medsebojnega sodelovanja na številnih področjih, zlasti glede trgovine, naložb in energije, bodisi dvostranskega bodisi v okviru Evropske unije ali evro-srdozemskega partnerstva".

 

Tudi Türk je menil, da se dvostranski odnosi razvijajo zelo dobro na vseh področjih, državi pa imata še veliko možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. "Slovenija se še posebej zavzema za rast trgovinske menjave in pa skupne investicije, tudi na tretjih trgih."

 

Predsednika sta spregovorila tudi o vprašanjih mednarodnega miru in varnosti, pri čemer sta največ pozornosti namenila razmeram na Bližnjem vzhodu, še posebej palestinskemu vprašanju. Kot je dejal Türk, tako Slovenija kot Egipt podpirata prizadevanja za pravično rešitev palestinskega vprašanja in za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

 

Predsednika sta izrazila prepričanje, da je varnost na Bližnjem vzhodu tesno povezana z varnostjo v Sredozemlju in Evropi, pri čemer je Mubarak poudaril, da je pravični mir edini način za spopadanje s terorizmom in njegovimi temeljnimi vzroki ter za kljubovanje njegovim argumentom.