Türk in Topi o gospodarskih odnosih med državama

Na obisku v Sloveniji se mudi albanski predsednik Topi, ki se je že sestal s slovenskim predsednikom Türkom. Veliko pozornost sta namenila gospodarskim odnosom med državama.

Objavljeno
13. oktober 2009 15.49
Ti. K./STA
Ti. K./STA

Brdo pri Kranju - Albanija je v tem trenutku ena od najbolj dinamičnih držav v Evropi, je na Brdu pri Kranju, kjer je sprejel albanskega predsednika Bamirja Topija, dejal predsednik Danilo Türk in spomnil na njen dinamičen gospodarski in politični razvoj. Topi pa je dejal, da njegova država veliko dela na razvoju inštitucij, pravne države in gospodarstva.

 

Predsednika sta veliko pozornosti namenila gospodarskim odnosom med državama. Priložnost za njihovo krepitev bo slovensko-albanska poslovna konferenca, ki bo v sredo na Brdu pri Kranju. Topi je v zvezi s tem spomnil, da je z njim v Slovenijo dopotovala tudi albanska gospodarska delegacija.

 

Türk in Topi sta se dotaknila tudi sodelovanja obeh držav v regiji in v okviru zveze Nato, spregovorila pa sta še o približevanju Albanije Evropski uniji.


Pahor: Slovenija za posredovanje izkušenj in znanja Albaniji pri približevanju EU


V nadaljevanju se je Topi sestal tudi s premierjem Borutom Pahorjem. Strinjala sta se, da imata državi prijateljske odnose, ki jih lahko še nadgradita. Sodelovanje med državama, tako na politični kot gospodarski ravni, se je še posebej v zadnjem letu okrepilo, sogovornika pa sta se zavzela za poglobitev odnosov v prihodnje predvsem na področjih energetike, bančništva in infrastrukture.

Sogovornika sta poudarila, da se dodatna priložnost za poglobitev dvostranskega sodelovanja med državama ponuja tudi s polnopravnim članstvom Albanije v zvezi Nato. Premier Pahor je izrazil tudi veliko pripravljenost naše države za posredovanje izkušenj in znanja Albaniji pri približevanju Evropski uniji. Strinjala sta se, da je vključevanje Albanije v evropske integracije zelo pomembno za utrjevanje stabilnosti v državi in širši regiji. Dotaknila sta se tudi razvoja turizma v Albaniji in možnostih sodelovanja, ki se ponujajo na tem področju. Ob koncu srečanja je premier Pahor ponudil podporo Albaniji pri procesih vizumske liberalizacije.