Učinkovitost v Afganistanu odvisna od odpravljanja primanjkljajev

Učinkovitost misije v Afganistanu je odvisna od tega, kako bodo sodelujoče države sposobne odpravljati kritične primanjkljaje v celotni operaciji je ob odhodu slovenskih vojakov v BiH, dejala obrambna ministrica.

Objavljeno
18. september 2009 17.05
An.B./STA
An.B./STA
Vrhnika - Učinkovitost misije v Afganistanu je odvisna od tega, kako bodo sodelujoče države sposobne odpravljati kritične primanjkljaje v celotni operaciji, je na nujni seji odbora za obrambo ob odhodu pripadnikov Slovenske vojske na misiji v Bosno in Hercegovino ter v Afganistan dejala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

 

Glede operacije EU Altea v Bosni in Hercegovini je Jelušičeva opozorila, da se misija spreminja. Konec lanskega leta se je namreč mednarodna skupnost odločila, da je treba "zmanjšati vojaškost te misije in preiti v bolj instruktivno delovanje". Tudi število vojakov naj bi se po njenih besedah zmanjšalo z 2000 na 250.

 

Ko se bo število vojakov zmanjšalo, bo Slovenija težko obdržala trenutno prisotnih 26 pripadnikov, je opozorila. Kljub temu pa si bo Slovenija prizadevala, da ohrani simbolno prisotnost na misiji in da pripadniki njene vojske tam sodelujejo s svojim strokovnim znanjem.

 

Glede Afganistana pa je izpostavila, da misiji manjka predvsem civilne pomoči - civilnih strokovnjakov - pa tudi vojaških sil in inštruktorjev. Na ministrstvu zato razmišljajo o preoblikovanju misije. Slovenska vloga v tej državi bi bila tako po njenem jasneje prepoznavna, bi pa za to potrebovali podporo s strani policije in civilnih strokovnjakov.

 

Direktor obveščevalno varnostne službe Damir Črnčec je ob tem izpostavil, da je v tej misiji z varnostnega vidika ključnega pomena okrepitev afganistanske nacionalne armade in izboljšanje usposabljanja policije ter oblikovanje plemenskih milic. Število pripadnikov afganistanske nacionalne armade naj bi se s pomočjo usposabljanja tako povečalo s 134.000 na 240.000, število pripadnikov policije pa z 92.000 na 160.000.

 

Med 86 pripadniki Slovenske vojske (SV) je v Afganistanu sicer še vedno tudi 15 pripadnikov, ki delujejo v enoti za informacijsko podporo pri predsedniških volitvah. "Tem smo dali mandat, da ostanejo tam do decembra," je povedala Jelušičeva in dodala, da je njihova prisotnost odvisna tudi od razpleta dogodkov, povezanih z volitvami.




Jelušičeva je v odgovoru na poslansko vprašanje Roberta Hrovatu (SDS) še pojasnila, da števila pripadnikov v Afganistanu Slovenija ne namerava zmanjšati. Je pa poudarila, da je usmeritev ministrstva, da bi bile njihove naloge drugačne oz. da bi SV v Afganistanu oblikovala lastno skupino inštruktorjev (OMLT - Operational Mentor and Liaison Team). Trenutno deset inštruktorjev namreč deluje v okviru italijanske skupine.

 

Glede gospodarskega sodelovanja z državami, kjer na misijah deluje SV, pa je dejala, da je sicer bilo nekaj pobud, iz katerih se je dalo razumeti, da gospodarske družbe razumejo skupno pot z vojaki v misije, "vendar je tega premalo".

 

Predsednik odbora za obrambo Jožef Jerovšek je v kasnejšem nagovoru 24 vojakom, ki odhajajo v BiH, in 66, ki se podajajo v Afganistan, izpostavil prepričanje, da bodo ti vojaki ugled in spoštovanje Slovenske vojske še okrepili.