Več kot 1600 pasjih lepotcev

Športni kinološki klub Vrtojba ta konec tedna v Hit šport centru v Šempetru gosti jubilejno, deseto mednarodno razstavo psov, na kateri se predstavlja več kot 1600 pasjih lepotcev 1200 lastnikov iz 18 držav.

Objavljeno
07. november 2009 21.59
Katja Željan
Katja Željan
Šempeter - Športni kinološki klub Vrtojba ta konec tedna v Hit šport centru v Šempetru gosti jubilejno, deseto mednarodno razstavo psov, na kateri se predstavlja več kot 1600 pasjih lepotcev 1200 lastnikov iz 18 držav, kar je v zgodovini dogodka pravi rekord. Vrhunec prireditve napovedujejo za nedeljo popoldne, ko bodo razglasili najlepšega med najlepšimi.

»Razstava je vsako leto boljša, v Šempeter prihaja čedalje več kakovostnih psov, z zadovoljstvom tudi ugotavljamo, da je kljub recesiji na tekmovanje prijavljenih več psov kot minula leta. K temu je zagotovo pripomogel vrhunsko izbran sodniški zbor,« nam je povedal Hari Arčon, predsednik prireditvenega odbora. Po njegovih besedah želijo ozaveščati kinologe, ljubitelje psov in organizatorje kinoloških prireditev, da so razstave namenjene vsem, ne le kinologom in vzrediteljem psov. »Bodoči lastniki psov imajo tukaj lepo priložnost, da spoznajo različne pasme in predvsem njihove zahteve pri negi in vzgoji ter si potem samokritično izberejo psa, ki bo primeren zanje in njihovo družino. Pomembno je tudi, da okolici pokažemo, da naši štirinožni prijatelji niso v breme urbanemu okolju in da so še kako pomembni za naše vitalno življenje,« poudarja Arčon.

Koliko morajo odšteti tisti, ki se odločijo za nakup pasjega lepotca? Po Arčonovih besedah se cene mladičev gibljejo od 800 do 2500 evrov, odvisno pač od pasme. »Tisti, ki iščejo vrhunskega psa, so še vedno pripravljeni odšteti več,« zatrjuje Arčon. Najbolj priljubljene so trenutno majhne pasme, ki lahko živijo tudi v stanovanjih, oziroma psi za družbo in šport, kot so labradorci in zlati prinašalci. Arčon je sicer prepričan, da si človek največkrat izbere psa, ki ustreza njegovemu značaju. »Lahko bi rekli, da je pes pogosto odsev svojega lastnika. Je pa res, da nekateri še vedno kupijo psa zaradi njegove zunanjosti ali trenutne mode, nato pa ugotovijo, da imajo z njim težave. Vseeno mislim, da večina pred nakupom dobro premisli. Odgovornost do psov se je v zadnjem času povečala, kinološka kultura pa se je bistveno razširila, tudi zaradi prireditev, kot je današnja,« meni Hari Arčon.

Cvet pasje lepote si bo v Šempetru mogoče ogledati še v nedeljo med 9.30 in 15. uro, med 15. in 18. uro pa bodo najlepšim med najlepšimi podelili nagrade in pokale. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji bernskih planšarskih psov in dobermanov, saj organizatorji pripravljajo specialni razstavi omenjenih pasem.

Iz NeDela