Začetek nove poti

Predsednika Türk in Tadić sta se pogovarjala o vrsti vprašanj, tudi tistih povezanih z nasledstvom nekdanje Jugoslavije. Pri tem sta ugotovila, da je treba poiskati rešitve, ki bodo konkretne, v vzajemnem interesu držav in pravične.

Objavljeno
29. september 2009 16.20
Mo. B. /Ti. K./STA
Mo. B. /Ti. K./STA
Brdo pri Kranju - Med slovenskim in srbskim narodom obstaja zgodovinsko prijateljstvo. Res je, da smo imeli težke trenutke, res, da so bile nekatere zablode, ampak danes smo na začetku nove poti, je danes na Brdu pri Kranju, kjer je sprejel srbskega kolega Borisa Tadića, poudaril predsednik republike Danilo Türk.

Kot je pojasnil predsednik Türk, gre za pot, ki nas pelje naprej, in kjer imata tako Slovenija kot Srbija zagotovljeno prihodnost v okviru širše in integrirane Evrope. Slovenija je članica Evropske unije, je spomnil, in dodal, da si prizadeva za to, da bi tudi druge države naslednice nekdanje Jugoslavije čimprej postale članice EU.

Predsednika sta sicer obravnavala vrsto vprašanj, tudi tistih, povezanih z nasledstvom nekdanje Jugoslavije. Pri tem je slovenski predsednik dejal, da sta se s srbskim kolegom pogovarjala o dosedanjem poteku pogovorov in ugotovila, da je treba iskati rešitve, ki bodo konkretne, bodo v vzajemnem interesu držav in bodo pravične. Načelo pravičnosti mora po besedah Türka vladati v vseh sukcesijskih odnosih, reševanju vseh vprašanj sukcesije in v vseh odnosih med državami naslednicami nekdanje Jugoslavije.

Tadić: vprašanje pravičnosti je zelo pomembno tudi pri "razmejitvi" držav nekdanje Jugoslavije

Pomen pravičnosti v procesu sukcesije pri tem je v izjavi za javnost po pogovorih izpostavil tudi Tadić. Po njegovih besedah je vprašanje pravičnosti zelo pomembno tudi pri "razmejitvi" držav nekdanje Jugoslavije, ob čemer je dodal, da mnogi mejni spori danes ostajajo na papirju. Povedal je tudi, da tako kot Slovenija pristopa k reševanju problema z dialogom, na enak način k temu vprašanju pristopa tudi Srbija.

Predsednika podpisala socialni sporazum

Krepitev odnosov, ki so čedalje boljši na različnih področjih, o čemer je danes tudi tekla beseda na srečanju predsednikov Slovenije in Srbije, pa predstavlja tudi danes podpisan socialni sporazum. S tem sta, kot je dejal slovenski predsednik, državi demonstrirali zrelost odnosov in sposobnost reševanja konkretnih vprašanj.

Socialni sporazum sta danes na Brdu pri Kranju podpisala minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik in njegov srbski kolega Rasim Ljajić. S tem sporazumom bodo med drugim izpolnjeni pogoji za izplačevanje pokojnin več kot 10.000 upravičencem. Kot je povedal Tadić, so s takšnim sporazumom "materializirali" načelo pravičnosti.

Na vprašanje glede izbrisanih je Türk povedal, da je v zvezi s položajem pripadnikov srbskega naroda, ki živijo v Sloveniji, več dimenzij, naša država pa ceni prispevek, ki ga dajejo njenemu razvoju. Gre za vprašanje, ki po njegovih besedah še ni do konca rešeno. Izrazil je zadovoljstvo, da je slovenska vlada aktivno pristopila k reševanju tega vprašanja. Ne more pa še povedati, kako ali kdaj bodo potrebne morebitne nove zakonske rešitve.

Poučevanje slovenščine in srbščine

Predsednika sta poleg o gospodarskem govorila še o pomenu kulturnega sodelovanja in sodelovanja na področju šolstva. Ob tem je Tadić spregovoril o možnosti, da bi na srbskih univerzah poučevali slovenski jezik. Izrazil je še pričakovanje, da bi se tudi pripadniki srbske skupnosti v Sloveniji lahko na šolah učili srbščine.

Po besedah slovenskega predsednika imamo dobre razloge, da okrepimo možnosti za pouk srbskega jezika na slovenskih šolah, pri čemer se sam zavzema, da se poiščejo praktične rešitve. Kot je dodal, se je sicer zavzel za ustanovitev posebnega svetovalnega organa pri slovenski vladi, ki bi omogočil stalno komunikacijo med pripadniki narodov republik nekdanje Jugoslavije za reševanje različnih praktičnih vprašanj.

Gospodarski odnosi med državama

Türk in Tadić sta se strinjala, da je potrebno vzpostaviti konzultacije med državama o vseh političnih vprašanjih. Slovenski gostitelj je izrazil zadovoljstvo, da srbskega gosta spremlja tudi močna gospodarska delegacija, ob čemer je izpostavil priložnost, da se med obiskom pregleda gospodarske odnose med državama. Za slednje, pa tudi krepitev sodelovanja med podjetji, se je ponudila priložnost tudi popoldne, ko sta se Türk in Tadić v Ljubljani udeležila poslovne konference slovenskih in srbskih podjetnikov.

Kdaj se bo Srbija pridružila Evropski uniji?

Sicer je Tadič na novinarsko vprašanje o tem, kdaj bo Srbija zaprosila za članstvo v EU, povedal, da bo to storila v trenutku, ko bo presodila, da je idealen trenutek in da bo odgovor na to kandidaturo pozitiven. Vendar odločitve o tem še ni sprejela.

Türk se je na novinarsko vprašanje dotaknil tudi sodelovanja Slovenije na slovesnosti ob 50. obletnici vrha neuvrščenih, ki naj bi potekala v Srbiji, in priložnosti za slovenska podjetja.

"Slovenija še preučuje to zamisel o posebnem srečanju ob 50. obletnici prve konference na vrhu neuvrščenih v Beogradu. Zamisel je zanimiva in verjetno bo to preučevanje vzelo še nekaj časa, da se natanačno definira naš pristop," je povedal Türk. Po njegovem mnenju konferenca sicer predstavlja pomembno priložnost, sedaj pa gre za to, da ugotovimo, kaj je vsebina te priložnosti.

Tadić pa je v zvezi z obletnico izpostavil, da je Srbija na poti v EU in da ni alternative temu procesu. Vendar pa je v novih okoliščinah po njegovih besedah potrebno poiskati nove resurse sodelovanja.

Tadića, ki je danes kot prvi srbski predsednik prispel na uradni obisk v Slovenijo, kar daje zgodovinsko dimenzijo obiska, je v nadaljevanju sprejel predsednik državnega zbora Pavel Gantar. V sredo pa se bo srečal tudi s premierom Borutom Pahorjem.