Žbogar gostil Swobodo

Na delovnem kosilu pri zunanjem ministru Samuelu Žbogarju se je danes mudil evropski poslanec Hannes Swoboda. Avstrijski poslanec, ki je znan po zagovarjanju prohrvaških stališč v Bruslju, je Kosorjevi že čestital za dosežen dogovor.

Objavljeno
02. november 2009 13.58
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Zunanji minister Samuel Žbogar se je danes na delovnem kosilu sestal z evropskim poslancem in poročevalcem Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannesom Swobodo. Kot so sporočili z MZZ, je Swoboda Žbogarja seznanil s potekom priprave poročila o napredku Hrvaške za leto 2009, ki naj bi ga v parlamentu obravnavali v začetku prihodnjega leta.

Žbogar pa je na drugi strani evropskemu poslancu predstavil slovenska stališča glede vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško ter poglede na nadaljevanje pogajalskega procesa. Pri tem je slovenska stran Swobodi izpostavila pomen izpolnjevanja kriterijev za članstvo Hrvaške v EU, še posebej dobrososedskih odnosov.

 

Pomembna tema pogovorov pa je bilo tudi Poročilo o napredku Hrvaške za leto 2009, ki ga je v oktobru sprejela Evropska komisija, so še sporočili z zunanjega ministrstva.

 

Swoboda je nato iz Ljubljane odpotoval naprej v Zagreb, kjer je po srečanju z visokimi predstavniki sabora izjavil, da bo njegovo poročilo o napredku Hrvaške za leto 2009 bolj pozitivno, če bo sabor sprejel arbitražni sporazum s Slovenijo.

 

Sporazum je po njegovem zelo dober predlog, njegov sprejem v saboru pa bi pomenil "velik korak naprej". O sporazumu se je danes pogovarjal tudi z Žbogarjem.

 

S Swobodo se je danes sestala tudi hrvaška premierka Jadranka Kosor, ki se je evropskemu poslancu zahvalila za njegovo podporo Hrvaški na poti do EU in izrazila zadovoljstvo z deblokado hrvaških pristopnih pogajanj. Swoboda je Kosorjevi izrazil polno podporo pri njenih prizadevanjih za približevanje Hrvaške uniji, obenem pa ji čestital za dogovor, ki sta ga dosegla s slovenskim premierom Borutom Pahorjem.