Franc Grad novi ustavni sodnik

Novi ustavni sodnik Franc Grad, rojen leta 1948 v Ljubljani, je od leta 1984 zaposlen na Pravni fakulteti, kjer je od leta 1996 redni profesor za ustavno pravo.

Objavljeno
02. februar 2007 15.55
Franc Grad na današnji seji državnega zbora
Ljubljana - Poslanke in poslanci so na mesto ustavnega sodnika na tajnem glasovanju z 71 glasovi za in osmimi proti izvolili profesorja na ljubljanski Pravni fakulteti Franca Grada. Novi ustavni sodnik, ki bo devetletni mandat nastopil 1. aprila in na tem mestu nasledil ustavno sodnico Dragico Wedam Lukič, je že zaprisegel pred državnim zborom.

Grad, rojen leta 1948 v Ljubljani, je od leta 1984 zaposlen na Pravni fakulteti, kjer je od leta 1996 redni profesor za ustavno pravo. Od leta 1991 do 2006 je bil predstojnik katedre za ustavno pravo, sedaj pa je predstojnik Centra za ustavno pravo na Inštitutu za primerjalno pravo. Na Pravni fakulteti poleg ustavnega prava predava še primerjalno ustavno pravo, volilno in parlamentarno pravo, evropsko ustavno pravo ter lokalno samoupravo.

Grada je na mesto ustavnega sodnika predlagal predsednik republike Janez Drnovšek. V obrazložitvi svojega predloga je zapisal, da ima vsa potrebna strokovna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti ter bo s tem lahko pomembno prispeval k nadaljnjemu ugledu ustavnega sodišča. "Znanja in izkušnje, ki jih je Grad pridobil z dosedanjim delom na različnih področjih, njegova širina razgledanosti in njegov občutek za pravičnost so po mojem prepričanju lastnosti, ki ga kvalificirajo kot pravnega strokovnjaka in človeka, primernega za tako zahtevno in odgovorno funkcijo, kot je ustavni sodnik," je v obrazložitvi zapisal Drnovšek.

Poleg visoke strokovnosti kandidata po njegovem mnenju odlikujejo tudi zavzemanje za pravno kulturo in pravno državo, njegova nepristranskost, načelnost ter osebna pokončnost v vsakdanjem življenju.

Ustavni sodniki ne morejo biti ponovno voljeni

Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo devetih let in ne morejo biti ponovno voljeni. Devetletni mandat ustavne sodnice se sicer 31. marca izteče ustavni sodnici Dragici Wedam Lukič, ki ga je nastopila 1. aprila 1998. Se pa bo v letošnjem letu mandat iztekel tudi ustavnim sodnikom Janezu Čebulju, Mirjam Škrk, Milojki Modrijan, Zvonku Fišerju in Alojzu Janku.

Ustavni sodniki so sedaj še Ciril Ribičič, ki je bil izvoljen 19. decembra 2000, Jože Tratnik, ki je funkcijo nastopil 25. maja 2002, ter Marija Krisper Kramberger, ki je funkcijo ustavne sodnice nastopila 25. maja 2002.

Pristojnosti ustavnega sodišča so med drugim odločanje o skladnosti zakonov in predpisov z ustavo, odločanje o ustavnih pritožbah zaradi kršitev človekovih pravic in temeljnih svoboščin, o sporih o pristojnosti med državnim zborom, predsednikom republike in vlado, o protiustavnem delovanju političnih strank ter o ustavnih obtožbah zoper predsednika republike, predsednika vlade in ministre.