Franc Kramberger obžaluje napake

Papež je z današnjim dnem razrešil Franca Krambergerja in na položaj nadškofa mariborske nadškofije imenoval Marjana Turnška. Kot je sam povedal, je za razrešitev zaprosil takoj po novem letu; saj bo letos dopolnil 75 let, ko morajo v skladu s cerkvenimi pravili vsi nadškofi papežu ponuditi odstop. Po njegovih trditvah razlog niso finančne težave nadškofije.

Objavljeno
03. februar 2011 13.10
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Maribor - Franc Kramberger ni več mariborski nadškof in metropolit. Papež Benedikt XVI. je namreč sprejel njegovo prošnjo za razrešitev z omenjenih položajev in za naslednika imenoval dosedanjega mariborskega nadškofa pomočnika Marjana Turnška. Kramberger je sicer zanikal, da je odstopil zaradi finančnih težav nadškofije, vendar sta tako on kot Turnšek danes veliko večino časa pojasnjevala prav zaplete z velikimi dolgovi, ki so si jih nakopale nadškofija in z njo povezane družbe.

Kramberger je zatrdil, da je njegov odstop povezan izključno z dopolnjenim 75. letom starosti, ko škofi ordinariji po predpisih zaprosijo za razrešitev. Poudaril je, da je postopek svoje zamenjave sprožil že leta 2008 neodvisno od finančnih težav mariborske nadškofije, ko je papežu predlagal imenovanje svojega naslednika. Na to mesto (nadškof pomočnik) je bil najprej imenovan Anton Stres, po njegovem odhodu za ljubljanskega nadškofa pa je položaj novembra 2009 prevzel Turnšek. Ta je bil tudi zadolžen za gospodarjenje s premoženjem nadškofije. Kramberger bo sicer 75. leto dopolnil jeseni, torej ga je papež vendarle razrešil »predčasno«. Kramberger, ki se bo upokojil, bo ostal v Mariboru, kjer bo po svojih močeh pomagal svojemu nasledniku.

Med dosežki svojih 30 letih škofovanja je med drugim posebej omenil revitalizacijo celotnega teološkega študija in bogoslovja v Mariboru, oba obiska papeža Janeza Pavla II. s Slomškovo beatifikacijo ter ustanovitev metropolije, nadškofije in dveh novih škofij. Turnšku je zaželel uspešno delo. Ni pa se mogel izogniti finančnim težavam nadškofije. »Prav vse prosim, da mi oprostijo napake, ki jih tudi ni manjkalo; jih priznavam in obžalujem,« je dejal.

Turnšek se je zahvalil Krambergerju za »trpljenje in predanost« v njegovi dolgoletni škofovski službi. Med drugim je tudi sam poudaril, da Kramberger osebno zadnja leta ni bil neposredno odgovoren za upravljanje z materialnimi zadevami nadškofije, saj je bila to dolžnost njegovih pomočnikov, ki jim je Kramberger popolnoma zaupal. Med njimi je bil tudi Turnšek. »Morda kdaj tega zaupanja nismo bili vredni ali sposobni uresničiti,« je povedal Turnšek. Pri tem se je opravičil vsem malim delničarjem holdingov Zvon Ena in Dva ter drugim, ki se čutijo prizadete zaradi finančnih težav mariborske nadškofije. »Prevzemam to moralno odgovornost in želim narediti vse, da se ta problem reši. Težko je, a upam si upati, da še ni vse izgubljeno,« je povedal Turnšek.

Poudaril je, da se je dosedanji način gospodarjenja s premoženjem nadškofije izkazal za neprimernega za Katoliško cerkev. Napovedal je vrnitev na »pot krščanskega socialnega nauka, ki temelji na evangeljskih vrednotah«. Da je bil v preteklosti zastavljen način gospodarjenja z nadškofijskim premoženjem (za katerega je bil zadolžen dolgoletni ekonom nadškofje Mirko Krašovec, op. p.), so po njegovih besedah vedeli že nekaj časa. »Že leta 2007 smo se odločili za prestrukturiranje poslovanja v bolj konservativno smer, vendar ta proces ni prišel do konca, najverjetneje zaradi gospodarske krize.« Načrt sanacije, ki so ga pripravili tuji svetovalci, je že pripravljen, je povedal Turnšek, zdaj čakajo, da ga potrdijo tudi v Vatikanu. Do takrat o njegovi vsebini ne bodo govorili. Turnšek je tudi priznal, da nadškofija Vatikana o svojih poslih v preteklosti ni obveščala, kot bi to po določilih cerkvenega zakonika morala.