Francija Slovenijo že zaprosila za pomoč v misijah

Pomoč se nanaša predvsem na obstoječe misije EU ali ZN na območju Malija ali Srednjeafriške republike, so potrdili na MZZ.

Objavljeno
20. november 2015 16.43
Posodobljeno
20. november 2015 16.43
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Francija je Slovenijo po terorističnih napadih v Parizu na podlagi dela pogodbe o EU, ki govori o pomoči držav EU članici, ki je žrtev oboroženega napada na njenem ozemlju, zaprosila za pomoč, so danes potrdili na MZZ. Pomoč se nanaša predvsem na obstoječe misije EU ali ZN na območju Malija ali Srednjeafriške republike, so sporočili.

Francija je za pomoč zaprosila na podlagi sedmega odstavka 42. člena Pogodbe o EU, ki govori, da morajo države EU članici, ki jo je doletel oborožen napad na njenem ozemlju, pomagati z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

»Pomoč se nanaša predvsem na okrepitev delovanja francoskih varnostnih elementov v obstoječih EU ali ZN misijah na območju Malija ali Srednjeafriške republike,« so pojasnili na MZZ in dodali, da Slovenija prošnjo Francije preučuje, o morebitni pomoči pa bo odločila vlada.

Zunanji minister Karl Erjavec je danes povedal, da so že opravili pogovor s francoskim veleposlanikom Pierre-Francoisem Mourierjem in se dogovorili o možnostih, kako bi Slovenija lahko razbremenila Francijo. »Dogovor je, da bi morda pomagali z inštruktorji v Maliju. Razmišljamo, da bi tja v okviru operacije EU, ki je že lansirana, napotili pet inštruktorjev,« je povedal Erjavec. Slovenija ima sicer v Maliju trenutno tri inštruktorje.

Obenem je poudaril, da bodo to odločitev sprejeli po kriznem sestanku glede migracijske krize, ki ga vodi premier Miro Cerar. Odločitev bo sprejeta danes, je še povedal Erjavec, poroča STA.