Frančiškani aktivno proti splavu, MOL ogorčena

Na Prešernovem trgu predvajajo film proti umetni prekinitvi nosečnosti. 

Objavljeno
05. oktober 2016 21.38
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič
Barbara Hočevar, Sandra Hanžič

Ljubljana – Na dan, ko je na tisoče v črno oblečenih žensk na Poljskem protestiralo za pravico do odločanja, so na pročelju frančiškanske cerkve v središču Ljubljane namestili zaslon, na katerem predvajajo film proti splavu. Ali je to v nasprotju z ustavo, ki zagotavlja pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok?

Mimoidoči na ljubljanskem Tromostovju in Prešernovem trgu si lahko ogledajo prizore o poteku nosečnosti in proti splavu. Razlage so v angleščini, s slovenskimi podnapisi. Posnetki vzbujajo nelagodje marsikateremu naključnemu gledalcu.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

»Nismo proti ničemur in proti nikomur, ampak smo za življenje. Je teden otroka in preprosto gre za to, da se med mladimi spodbuja, da bi se odločali za življenje, da bi vzljubili otroka, ki se še razvija v materinem telesu. Projekcije organizira zavod Živim, mi pa smo dali soglasje, da poteka na našem prostoru. Vsekakor podpiramo njihovo dejavnost,« nam je pojasnil frančiškanski gvardjan pater Ambrož.

»Smisel predvajanja je predvsem ta, da širimo pozitivno sporočilo ob svetovnem tednu otroka, o vrednosti in lepoti življenja od spočetja do naravne smrti. Opažamo, da je veliko Slovencev malodušnih, žalostnih, obupanih in smo želeli veselje prenesti do življenja. Otroci so pogosto breme, mi pa verjamemo, da so otroci dar, prihodnost. To je sporočilo, ki smo ga želeli prek naših slik in filmov predstaviti na Prešernovem trgu,« je dejala direktorica zavoda Živim Katarina Nzobandora.

Foto: Uroš Hočevar/Delo

Ali se nihče, ki taki propagandi nasprotuje, ni obrnil nanje? »Ne, ker širimo tako lepo sporočilo veselja do življenja, širimo ljubezen do sebe in drugih.« A vendar, svobodno odločanje o rojstvu otrok je ustavno zagotovljena pravica, film pa je neposredno proti splavu.

»Mi ne izhajamo s stališča proti splavu. Nosečnicam pomagamo z neodvisnim svetovanjem in jih nikoli ne silimo ne v eno ne v drugo. Stojimo jim ob strani. Nosečnice čutijo veliko pritiskov in njihova odločitev ni svobodna. Pogosto jo tudi zelo obžalujejo. Vsako poslušamo, da v miru lahko sprejme odločitev, ki je najboljša zanjo in njenega otroka. Verjamemo, da ima ženska pravico do informacij. Resnično delamo v dobro ženske, da bi jih opolnomočili,« je dejala Katarina Nzobandora.

Trk ob ustavno pravico

Zdi se, vsaj po številnih odzivih na družabnih omrežjih, da vsi gledalci niso tako razumeli sporočila, kot ga interpretirajo v zavodu Živim.

Vlasta Jalušič Foto: Borut Krajnc

»Nedopustno in nezaslišano je poseganje Cerkve v javnost in politiko. Že ves čas poskušajo, nisem pa si mislila, da bodo to naredili tako očitno. To je poskus spodkopavanja ustavnih pravic, ki pa je, upam, obsojen na propad. Ne gre za življenje, ampak za nadzor nad telesom žensk in poskus omejevanja enakosti,« je kritična dr. Vlasta Jalušič, ena od pobudnic tega, da je bila pravica do svobodne izbire rojstva otrok leta 1991 zapisana v ustavo.

»Ves čas so poskusi, da bi se spodkopalo ustavne pravice, in to se problematizira. V zadnjih desetih letih pa je delo teh gibanj »pro life«, ki so financirana iz ZDA, po vsem svetu intenzivnejše. Pri nas država ni povsem prepričana, kaj je javno in kaj je napad na ustavne svoboščine. Do tega pristopa zbirokratizirano namesto vsebinsko. Ko smo, na primer, marca nevladne organizacije opozorile na sto dni molitev za nerojene otroke pred porodnišnico, ki je po našem mnenju napad na ustavno pravico, so nas zavrnili, da gre za svobodo izražanja,« je opozorila Metka Roksandič iz Ženskega lobija Slovenije.

Metka Roksandič Foto: Igor Zaplatil/Delo

»Cerkev je zelo inovativna in se je očitno po vzoru nogometa odločila za zaslone. Nasprotujemo takemu ravnanju in se postavljamo v bran 55. členu. A jaz ne verjamem, da je pri nas možnost, da se ta ustavna svoboščina spremeni, ker velja družbeni konsenz o svobodi odločanja in ta je nedotakljiv,« meni Metka Roksandič.

Nemalo somišljenikov

Predvajanja filmov niso edina javna dejavnost zagovornikov življenja od njegovega spočetja. Predstavniki zavoda Božji otroci bodo do 6. novembra spet molili vsak dan pred ljubljansko porodnišnico, na spletu pa je mogoče najti veliko civilnih iniciativ in društev, ki nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti, in svoje prepričanje širijo na različne načine.

Med politiki jih je v preteklosti kar nekaj izrazilo naklonjenost do tega, da bi omejili dostop do splava. Aleš Primc je, recimo, ob ustanovitvi Gibanja za otroke in družine maja poudaril, da si želijo, »da bi vsi spočeti otroci lahko zagledali luč tega sveta«, in morajo »narediti vse, kar je v naši moči, da bomo v tej razviti civilizaciji res lahko vsem spočetim otrokom omogočili, da bodo živeli«. 

Metka Zevnik in Aleš Primc iz Gibanja za otroke in družine Foto: Roman Šipić/Delo

Primc, ki je doslej uspešno izpeljal že tri referendumske pobude - najprej proti biomedicinskemu oplojevanju samskih žensk, nato proti družinskem zakoniku, nazadnje pa še proti zakonu o družinskih razmerjih - se s somišljeniki zavzema, da bi vsak nerojen otrok imel pravico do življenja in da je to pravico treba zapisati v ustavo. Odločnih korakov v to smer še niso naredili.

»Najprej moramo zmagati na volitvah, na to se intenzivno pripravljamo,« je odkrit Primc. Med vrsticami je napovedal, da se priprave nanje začnejo 16. oktobra v Slovenski Bistrici, kjer bodo imeli tabor.

Mestna občina: Zgroženi smo

Mnogi mimoidoči po Prešernovem trgu sporočila ne razumejo na tak način. Med drugim tudi mestna občina Ljubljana.

»MOL ostro nasprotuje vsakemu javnemu izražanju stališč, ki so v nasprotju s ustavo v kakršnikoli obliki, tudi v obliki predvajanja filma, ki nasprotuje prekinitvi nosečnosti, na javnem mestu oziroma na mestu, ki je viden z javne površine (na primer fasada Frančiškanske cerkve). Zgroženi smo nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Pozivamo vse pristojne organe, da se projekcija in podobne aktivnosti prepovedo, hkrati pa apeliramo na RKC in cerkvene dostojanstvenike osebno, da se zavzamejo za spoštovanje ustave,« so sporočili z občine.