Franco Juri o izstopu stranke Zares iz koalicije in zamenjavi premiera

Vodja poslancev stranke Zares Franco Juri se je na seji sveta stanke jasno opredelil proti politiki sedanje koalicije. Izjavil je, naj se vlada umakne, če položaju ni kos. Juri napoveduje tudi možnost izstopa stranke iz vladne koalicije.

Objavljeno
10. marec 2011 12.58
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Ljubljana - "Kako naj javnost prepričamo, da je treba varčevati, če je vlada neuspešna pri tisti zakonodaji, ki bi ustvarjala občutek odprave krivic," je v izjavi za STA izpostavil Franco Juri. Vlada se ni dovolj potrudila za odpravljanje krivične zakonodaje in če tega takoj ne bo storila z interventnimi zakoni, "ne more pričakovati, da bomo speljali reforme in da jih bodo ljudje sprejeli".

Juri pravi, da prioritete vlade ne bi smeli biti le proračunski rebalansi in racionalizacija, temveč tudi odprava vseh krivic in vzpostavitev pravičnega modela upravljanja z državo in z delom. Pri tem pa je treba prisluhniti tudi sindikatom. "Če tega vlada ni zmožna, je boljše, da se umakne," ugotavlja vodja poslancev Zares.

V prihodnje koalicija brez stranke Zares?

Če vlada ne bo ukrepala, je edini možen naslednji korak zamenjava premiera Boruta Pahorja in vzpostavitev strokovnega vodstva, pravi Juri.  Pred razpadom koalicije pa obstaja nekaj možnih rešitev. Toda za to "je potreben pogum in videli bomo, koliko ga imamo", dodaja Juri.

Poslancu se zdi odgovorno, da najprej ponudi alternativo in poskuša tako vplivati na vlado. Ob tem navaja tudi možne pogovore z opozicijo. Če to ne bo dovolj za spremebo dejanj vlade, pa še vedno obstaja možnost, da iz nje izstopijo. Toda ta korak bi "izzvenel kot zapustitev potapljajoče se ladje".

Vprašanja, o katerih je med drugim razpravljal svet Zaresa, bodo sprožili na torkovem razširjenem koalicijskem vrhu. Juri napoveduje zanimivo srečanje, vse bolj namreč prevladuje mnenje, da je treba nekaj narediti.

"Vlada naj takoj dokaže, da je njena prioriteta reševanje stiske ljudi in naj ne prihaja več z zakoni, ki po nepotrebnem ustvarjajo vtis, da jemljejo ljudem način preživetja," poziva Juri.